Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – πρόεδρος Βουλγαρίας: Συνάντηση με φόντο την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – πρόεδρος Βουλγαρίας: Συνάντηση με φόντο την Τουρκία

Μητσοτάκης - πρόεδρος Βουλγαρίας: Επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας

Μητσοτάκης – πρόεδρος Βουλγαρίας: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Radev τις νεότερες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Συζητήθηκαν επίσης η οικονομική, ενεργειακή και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Τραβάνε το σκοινί” οι Τούρκοι παρά τις αντιδράσεις- Ξεκινάει σήμερα τις έρευνες το Oruc Reis

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα, καθώς παρά τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι σήμερα το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκινάει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία φθάνει μέχρι και τα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο. “Χθες (Τρίτη) το Ορούτς Ρέις έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ. Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο “ICCI 2020 – 26th International Energy and Environment Fair and Conference”.

Είναι γεγονός πως η πορεία του “Oruc Reis” μοιάζει με θρίλερ, καθώς το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο προς το Καστελόριζο συνοδεία των πολεμικών σκαφών.

Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του πολεμικού ναυτικού τα οποία θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την προσέγγιση του ερευνητικού πλοίου στο ακριτικό νησί. Η επιστροφή του “Oruc Reis” για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έβαλε τέλος σε μία ακόμη προσπάθεια διαλόγου και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ουάσιγκτον που για πρώτη φορά κάλεσε ευθέως την Τουρκία να “σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις”. Στην συνέχεια υπήρξε και δεύτερο χτύπημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή την φορά για τα Βαρώσια ζητώντας από την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση.

Ο Ερντογάν προκαλεί αλλά είναι απομονωμένος

Εντούτοις, παρά τις σχεδόν εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά καθώς βλέπει παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να του γυρνούν την πλάτη, ασκώντας σκληρή κριτική στις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να είναι απόλυτα εγκλωβισμένος μετά την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής που ξεκαθάριζε πως το μοναδικό ζήτημα στις διερευνητικές επαφές θα ήταν η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία ζητούσε να μπουν και άλλα θέματα στην ατζέντα, ενώ διεκδικεί ανοιχτά και το Καστελόριζο. Με τις έρευνες του “Oruc Reis” επιχειρεί να προκαλέσει ένα “θερμό” επεισόδιο προκειμένου να δημιουργήσεις τετελεσμένα “γκριζάροντας” την θαλάσσια περιοχή.

“Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής” επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις