Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρισμός Ελλάδα – Σκυλακάκης: Δεν θα ανακάμψει με ταχύτητα το 2021
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός Ελλάδα – Σκυλακάκης: Δεν θα ανακάμψει με ταχύτητα το 2021

Τουρισμός Ελλάδα - Σκυλακάκης: Έχει βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών, παρά την πανδημία, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - Ποιοι είναι οι παράγοντες που προσθέτουν ρίσκο στις οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη

Τουρισμός Ελλάδα – Σκυλακάκης: Την δημοσιονομική και ταμειακή ετοιμότητα της χώρας να ανταποκριθεί και στα δυσμενή σενάρια εξέλιξης της πανδημίας, επισήμανε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης με παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η πανδημία διαμορφώνει καθεστώς αβεβαιότητας για τις οικονομικές εκτιμήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει και το απαισιόδοξο σενάριο κατά το οποίο οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο του 2021 συμπαρασύροντας και την τουριστική κίνηση της επόμενης χρονιάς.

«Η βασική αβεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα της πανδημίας. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Εκεί ο προϋπολογισμός κάνει την εκτίμηση ότι θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία μέχρι και τον Απρίλιο 2021 και θα έχουμε σοβαρή επίπτωση στον τουρισμό – δεν θα ανακάμψει με ταχύτητα στα επίπεδα του 2019 και θα πάει σε ποσοστό 60% του 2019» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «είναι πολλές οι συζητήσεις για το αν αυτό θα συμβεί ή όχι. Το ΔΝΤ κάνει υπόθεση ότι θα σέρνεται η πανδημία για τα επόμενα 2 χρόνια – όχι με ένταση αλλά θα υπάρχει σοβαρή επίπτωση . Το τι θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για τα εμβόλια αλλά δεν έχουμε πλήρη γνώση γι αυτό και ο προϋπολογισμός έχει 2ο σενάριο με βαρύτερες επιπτώσεις και προβλέπει επεκτατικά μέτρα και το 2ο τρίμηνο του 2021».

 Τι προβλέπει ο κ. Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα 2 σενάρια. Το 2021 έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα λόγω της ισχύος της ρήτρας γενικής διαφυγής και τη στήριξη της ΕΚΤ και εταίρων. Από το 2022 και μετά, μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρήσουμε δημοσιονομική ευστάθεια».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχει κάτι που δεν έχουμε αβεβαιότητα. Η κουλτούρα πληρωμών. Παρακολουθώντας τα έσοδα πρέπει να σας ενημερώσω ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν και είναι όσο μπορούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σημαντικό γιατί διατηρεί την δομή προϋπολογισμού υγιή για την επόμενη ημέρα. Βασικό για να εφαρμόσουμε τις επόμενες πολιτικές που αποφασίζει ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές».

Τι ανέφερε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης

Νωρίτερα το θέμα των αβεβαιοτήτων έθεσε ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης. «Υπάρχουν μακροοικονομικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες. Το να μιλά κανείς σε αυτές τις συνθήκες για αβεβαιότητες είναι αυτονόητο παγκοσμίως. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Συνοψίζοντας τον σχεδιασμό προσχεδίου περιλαμβάνει μεγάλη δημοσιονομική επιδείνωση το 2020 της τάξης 10 μονάδων ΑΕΠ και κάπως πιο συγκρατημένη επιδείνωση 5% ΑΕΠ το 2021» τόνισε ο κ. Κουτεντάκης για να προσθέσει τους παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο στις οικονομικές προβλέψεις:

Ο προϋπολογισμός προβλέπει 8,2% ύφεση το 2020 και 7,5% ανάκαμψη το 2021. Για το 2021 η πρόβλεψη είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέσης με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Αυτό δείχνει μεγάλη αισιοδοξία. Βέβαια κάθε πρόβλεψη δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ασφαλής από την άλλη. Η αίσθηση που έχουμε από τα δεδομένα είναι πως πιθανότατα η ύφεση να είναι μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούμε. Τα στοιχεία είναι τρία. Στην αρχική μας πρόβλεψη δεν ενσωματώσαμε ύφεση για το πρώτο 3μηνο. Τελικά η ύφεση πρώτου τριμήνου ήταν 0,5% του ΑΕΠ. Αρα έχουμε πρώτο τρίμηνο χειρότερο. Στο 2ο τρίμηνο προβλέπαμε 12,7% ύφεση και τελικά πήγε 15,2%.

Το τρίτο στοιχείο είναι η σύνθεση της ύφεσης. Ο εξωτερικός τομέας (εισαγωγές – εξαγωγές) κινήθηκε πολύ χειρότερα από ότι είχαμε προβλέψει. Αν αυτό επαναληφθεί και το 3ο τρίμηνο ανησυχούμε μήπως και οι εξελίξεις είναι χειρότερες. Αυτά τα 3 στοιχεία μας δημιουργούν αίσθηση για χειρότερη πορεία. Είναι αίσθηση γι αυτό και δεν προχωρούμε σε αναθεώρηση εκτιμήσεων και βέβαια ευχόμαστε να πέσουμε έξω.

Πρέπει να δει κανείς μεταβολές εσόδων – δαπανών από το 2019 στο 2020 και από το 2020 στο 2021 και επιλέγοντας συγκεκριμένους κωδικούς – εμείς κοιτάμε καθαρούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που είναι βασικές πηγές εσόδων – Αυτά έχουν μεταβολές. Το θέμα εσόδων έχει το πρόβλημα του μη ελέγχου σε αντίθεση με τις δαπάνες. Από τα 8 δις μείωση εσόδων από το 2019 στο 2020 τα 4,3 δις ευρώ είναι παρεμβάσεις. Αυτά τα 4,3 δις ευρώ που αφορούν τα επεκτατικά μέτρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα εισπράττονταν; Είναι μη ασφαλής αυτή η εκτίμηση. Το στοιχείο δηλαδή αβεβαιότητας είναι η εκτίμηση ότι τα 4,3 δις ευρώ που δεν εισπράχθηκαν το 2020 θα εισπραχθούν το 2021. Αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το παρακολουθεί. Επίσης η αναστολή υποχρεώσεων ή η καταβολή επιδομάτων δεν συνιστά ΑΕΠ. Αυτό που θα μπορούσε να επηρεάσει το ΑΕΠ είναι οι κανονικές δημόσιες δαπάνες όπως αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις