Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ποινές Χρυσή Αυγή: Η ώρα της τιμωρίας
LIVE

Ποινές Χρυσή Αυγή: Η ώρα της τιμωρίας

Ποινές Χρυσή Αυγή: Η Δικαιοσύνη αποφάσισε - Η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει τις ποινές για κάθε αδίκημα ξεχωριστά και στη συνέχεια θα ανακοινώσει και την συνολική ποινή που επιβάλλεται

Ποινές Χρυσή Αυγή: Η διαδικασία, που αναμενόταν να ξεκινήσει στις 12:00, ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 50-55 λεπτών. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να είναι μακρά, καθώς οι περισσότεροι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν ποινές για πολλαπλά αδικήματα. Ξεκινώντας την ανακοίνωση των ποινών, η πρόεδρος ανακοίνωσε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή. Ο συνεργός του Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνοδηγός του, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για συνέργεια στη δολοφονία και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Κάθειρξη 6 ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Στους περισσότερους καταδικασθέντες που δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, το δικαστήριο επιβάλλει ποινή 6 ετών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, στη δίκη το λόγο θα λάβει και πάλι η εισαγγελέας για να αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών.Στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης, οι οποίοι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να αναστείλει τις ποινές μέχρι την έφεση. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις αναστολές. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε νέα συνεδρίαση ενδεχομένως, την Πέμπτη.

Τι πρότεινε χθες η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την επιβολή πολυετών καθείρξεων για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δίχως αυτές να φτάνουν στα ανώτατα όρια που παρέχει ο Ποινικός Κώδικας. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Οικονόμου, πρέπει να καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε για ακόμη επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν δικαιούνται ελαφρυντικών, ποινή κάθειρξης επτά ετών. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Αντώνη Γρέγο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη.

Αντίθετα, για τους τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, δηλαδή τους Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Νίκο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή πέντε ετών.

Για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και επτά χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών. Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη πρότεινε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζήτησε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και γι’ αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Χρυσή Αυγή: Σε ειδικά κελιά κοντά στους φυλακισμένους της “17 Νοέμβρη”

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, διαμορφώνεται ειδικός χώρος στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού για τα ηγετικά στελέχη. Πρόκειται για χώρο υψίστης ασφαλείας λίγα μέτρα μακριά από τους καταδικασθέντες της “17 Νοέμβρη”. Τα κελιά θα είναι ατομικά κελιά, σε απομονωμένη γωνιά των φυλακών, οι κρατούμενοι θα προαυλίζονται διαφορετικές ώρες και δεν θα έχουν καμία σχέση με άλλους φυλακισμένους. Συνολικά, τα κελιά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη πτέρυγα είναι περισσότερα από πέντε, διαθέτουν ειδικά κρεβάτια, τραπέζι και δύο καρέκλες το καθένα και έναν μικρό χώρο για προαυλισμό, για να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή με κανέναν.

Ηλιόπουλος: Τεράστια νίκη της Δημοκρατίας η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης είναι μια τεράστια νίκη της Δημοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Mega. Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι ωστόσο «δεν έχουμε τελειώσει με την κοινωνική ακροδεξιά και τον κοινωνικό χρυσαυγιτισμό», παραπέμποντας στην «τεράστια επίθεση λάσπης με ψέματα ενάντια στη Μάγδα Φύσσα», που εξελίσσεται από χτες και τα οποία «έχουν μεταδοθεί ακόμα και από τηλεοπτικό σταθμό». «Καταγγέλλουμε τα συγκεκριμένα ψέματα και ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στο ΕΣΡ για να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός που τα αναπαρήγαγε», διαμήνυσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «με το νέο ποινικό κώδικα ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα θα μείνει περισσότερο στη φυλακή απ’ ό,τι με τον προηγούμενο» και πως «καταρρέουν τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας πως οι χρυσαυγίτες δήθεν “πέφτουν στα μαλακά” με τον ποινικό κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ «είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης» και πως «ο κ. Κικίλιας παρά το γεγονός ότι κλήθηκε, δεν πήγε να καταθέσει». Επιπλέον, ανέφερε ότι «ο κ. Σαμαράς το 2014 έλεγε ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να βγει εκτός νόμου, ενώ ο Μπαλτάκος που μίλαγε με τον Κασιδιάρη ήταν στη δική του κυβέρνηση». Επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξελισσόταν η δίκη, έλεγε ότι η βία της Χρυσής Αυγής είναι σαν να μην υπάρχει». «Η Χρυσή Αυγή βρέθηκε από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «αντίθετα, οι νεοναζί δεν βρέθηκαν ποτέ στις πλατείες των Αγανακτισμένων, όπως λέει η κυβέρνηση».

Πέτσας για δίκη Χρυσής Αυγής: Η ιστορία έχει δείξει ποιος προσπάθησε να συμπλεύσει και ποιος ήταν σταθερά απέναντι

«Η ιστορία έχει κρίνει ποιος προσπάθησε να συμπλεύσει ή να εκμεταλλευτεί τις ψήφους της ΧΑ και ποιος ήταν σταθερά απέναντι»: αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υπενθύμισε δε, πως παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη επί κυβέρνησης Σαμαρά και η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Το 2015 κάποιοι πήγαν μαζί στο δημοψήφισμα παρωδία» δήλωσε αιχμηρά.

Δείτε ακόμη
Χρυσή Αυγή: 80 αστυνομικοί στην task force της ΕΛΑΣ, ΕΚΑΜίτες και “σφράγισμα” συνόρων
Πρώτη αντίδραση Κασιδιάρη
Πατέρας Παύλου Φύσσα: Αισθάνομαι δικαιωμένος, αλλά η απώλεια παραμένει απώλεια
Ραπτόπουλος για Φύσσα: “Πανηγύριζε γιατί θα πάρει 800 χιλιάρικα”
Αντιδράσεις για την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα- Γιατί στηρίζει τον Θάνο Πλεύρη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις