Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, που οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης για το ειδεχθές έγκλημα.

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Tην ικανοποίησή της για την απόφαση του Τριμελούς Μικτού Ορκωτού Καρκουδιοδικείου Ρεθύμνου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον 28χρονο  δράστης της ειδεχθούς δολοφονίας  της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον, εξέφρασε με ανακοίνωση της η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, που οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης για το ειδεχθές έγκλημα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης της Πρεσβείας έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή ετυμηγορία στη δίκη για φρικτό φόνο πέρυσι στην Κρήτη, της Αμερικανίδας Δρ. Σούζαν Ίτον. Είμαστε βαθιά λυπημένοι για αυτήν την τραγική και αδικαιολόγητη απώλεια ζωής. Εκφράζουμε και πάλι τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της Δρ. Ίτον και τους οικείους της. Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε την εκτίμησή μας προς τις ελληνικές αρχές και τις ελληνικές δικαστικές αρχές για το έργο τους στην προσαγωγή του δολοφόνου της Δρ. Ίτον».

Λίγες ώρες πριν οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι, καταδίκασαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης  τον 28χρονο, πατέρα δύο παιδιών, για τη δολοφονία και 13 ετών για τον βιασμό που ακολούθησε του βαρύτατου τραυματισμού της με το αυτοκίνητό του. Στο θέμα του βιασμού, που ήταν και το κίνητρο για το φρικτό έγκλημα, όπως είχε ομολογήσει ο δράστης, μειοψήφησε ένας ένορκος. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά και έτσι η ποινή των ισοβίων ήταν μονόδρομος πλέον. Νωρίτερα ο 28χρονος, ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγνώμη και περιγράφοντας με πολύ διαφορετικό τρόπο τις συνθήκες θανάτου της 60χρονης μοριακής βιολόγου-εντομολόγου,  σε σχέση με όσα είχε ήδη καταθέσει, ενώπιον των αστυνομικών και ανακριτικών Αρχών.

Μίλησε για ατύχημα

Έκανε λόγο για ένα… ατύχημα (!) και όχι για  δολοφονία, αρνήθηκε οποιοδήποτε σεξουαλικό κίνητρο και έκανε επίσης λόγο για «πίεση» που αισθάνθηκε από την Αστυνομία, εξαιτίας της οποίας, ισχυρίστηκε, έλεγε… ναι σε όλα.  “Ζητάω τεράστιο συγνώμη για όσα έχω προκαλέσει σε όλους. Αισθάνομαι ένοχος. Θα με κρίνετε εσείς¨” – είπε ο 28χρονος, που φάνηκε να δυσκολεύεται να συνεχίσει.  “Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, δεν ξέρω πως να μιλήσω, συνήθως με ρωτάνε”  είπε και ξεκίνησε να εξιστορεί, με τη νέα εκδοχή που υιοθέτησε, μετά από ερώτηση της έδρας.

Η πολύκροτη δίκη για την οποία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με δημοσιογραφικές αποστολές ΜΜΕ από Γερμανία- εργαζόταν στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης η  λαμπρή επιστήμων- ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με την κατάθεση της  συντετριμμένης αδερφής της Σούζαν Ίτον και τους δύο φίλους που βρήκαν το πτώμα της μέσα στο παλιό πυροβολείο που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για αποθήκευση πυρομαχικών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, μεταφέρθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 9  το πρωί, ο 28χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο. Η αδερφή της  Σούζαν Ίτον -ο σύζυγος της οποίας αδυνατούσε να παραστεί-  Τζούλι, βουρκωμένη ξεκίνησε να εξιστορεί το πώς πληροφορήθηκε το θάνατο της Σούζαν.

“Ήταν μεσάνυχτα” – είπε, “κοιμόμουν στη Βιρτζίνια όταν χτύπησε το τηλέφωνο”. Ήταν ο γαμπρός της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η Σούζαν είχε εξαφανιστεί… “Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου. Είχε πάθος και ήταν εκπληκτική στο να βρίσκει απαντήσεις σε επιστημονικά ζητήματα” – είπε η αδερφή της Σούζαν Ίτον. “Ήταν το πιο ενδιαφέρον άτομο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Κυρίως, όμως, αγαπούσε τρομερά την οικογένεια της”, πρόσθεσε.

Δύο φίλοι ανακάλυψαν τη σορό

Στη συνέχεια κατέθεσαν οι δύο φίλοι, οι οποίοι  εισήλθαν στη σπηλιά, στο πλαίσιο εξερεύνησης και αντίκρισαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου, την οποία έψαχνε η Αστυνομία με επίγειες και εναέριες Δυνάμεις, η ΕΜΑΚ, το Λιμενικό και ομάδες εθελοντών μετά την καταγγελία εξαφάνισής της στις 2 Ιουλίου 2019.

Πώς κινήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. – Η ύποπτη συμπεριφορά του 28χρονου

Στη συνέχεια κατέθεσε αστυνομικός της Ασφαλείας Χανίων, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες. Ο αστυνομικός, ανέφερε:”Επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, για να δούμε αν όντως υπήρχαν κάποιες απόπειρες ή ενοχλήσεις”  είπε, προσθέτοντας, πως διαπίστωσαν ότι κάποια πράγματα “ταίριαζαν”. Όπως σημείωσε ο αστυνομικός, ο ίδιος ο 28χρονος υπέδειξε σημεία όπου ειχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να κάνει κάτι ανάλογο.

“Μετά από αυτά εκδόθηκε και η διάταξη του εισαγγελέα για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια” είπε μεταξύ άλλων.  Υπενθυμίζεται ότι η Σούζαν ΄Ιτον, λάμβανε μέρος για τέταρτη χρονιά  σε συνέδριο που λάμβανε χώρα στον Πλατανιά Χανίων. Μετά την εργασία της, βγήκε όπως το συνήθιζε να κάνει περίπατο με την αθλητική της φόρμα.

Εκεί την είδε ο 28χρονος αγρότης, ο οποίος όπως έχει ομολογήσει είχε πάρει το αυτοκίνητό του να βρει μια γυναίκα να έρθει σε επαφή μαζί της. Τη χτύπησε με το όχημα δύο φορές, την έριξε κάτω, την επιβίβασε στο πόρτ μπαγκάζ και την μετέφερε στο πυροβολείο που γνώριζε την ύπαρξή του. Εκεί τη βίασε κατά το κατηγορητήριο την ομολογία του την αρχική και την απόφαση και την έριξε σε βάθος επτά μέτρων.

Τεράστια έρευνα

Όταν χάρη στους δύο φίλους, βρέθηκε δολοφονημένη η Αμερικανίδα επιστήμων, η Ασφάλεια Χανίων ξεκίνησε γιγαντιαία έρευνα για την ανακάλυψη της δολοφονίας που πέραν των άλλων είχε και διεθνή αντίκτυπο. Με τη βοήθεια των καμερών με δεδομένο ότι η κίνηση στα σημεία εκείνα ήταν αραιή πήραν όλα τα διαθέσιμα βιντεοληπτικά υλικά. Μεταξύ άλλων είδαν και το αυτοκίνητο του 28χρονου, που διέμενε σε διπλανό χωριό να ανεβαίνει και να κατεβαίνει στην περιοχή. Πληροφορήθηκαν και κάποια πράγματα για την περίεργη συμπεριφορά που είχε δείξει, από εκμυστηρεύσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν.

Οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν και τον ρώτησαν αν είχε περάσει από εκεί τη μοιραία ημέρα. Είπε όχι. Ήταν η πρώτη αντίφαση. Σε ένα από τα παπούτσια που βρήκαν ανακάλυψαν κηλίδα αίματος παρά το γεγονός ότι με χλωρίνη είχε προσπαθήσει να εξαφανίσει ίχνη από την τρομερή πράξη. Είχε καθαρίσει το αυτοκίνητο στο πόρτμπαγκάζ και στο εσωτερικό όχι όμως εξωτερικά. Δεν άργησε να ομολογήσει…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις