Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κοτζιάς – ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή στον νεοσημητισμό» – Νέα επίθεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς – ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή στον νεοσημητισμό» – Νέα επίθεση

Κοτζιάς - ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην υπουργός, σημειώνει ότι λείπουν αναφορές στον πατριωτισμό ενώ στο Κυπριακό εγκαταλείπεται η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και δεν αναφέρεται η τουρκική κατοχή.

Κοτζιάς – ΣΥΡΙΖΑ: «Βολές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τις αποφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με ανάρτηση του, σχολιάζει το κείμενο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική κάνοντας λόγο για στροφή «στον νεοσημητισμό και εγκατάλειψη αρχών της εξωτερικής πολιτικής του 2015-2018.

Παράλληλα, σημειώνει ότι λείπουν αναφορές στον πατριωτισμό ενώ στο Κυπριακό εγκαταλείπεται η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και δεν αναφέρεται η τουρκική κατοχή.

Η ανάρτηση Κοτζιά

Διάβασα με Προσοχή το “ντοκουμέντο” του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά. Λυπάμαι πραγματικά για στροφή ΣΥΡΙΖΑ στον νεοσημητισμό και εγκατάλειψη αρχών εξωτερική πολιτικής 2015-8. Δεν μπορεί κάποιος να καμαρώνει για τα αποτελέσματά της και να αρνείται τις αρχές και τις αξίες της. Για πρώτη φορά από το 2012 σε ανακοίνωση αυτού του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα λείπει κάθε αναφορά σε πατριωτισμό. Ταυτόχρονα εγκατέλειψε θέσεις κατάργησης εγγυήσεων επί Κύπρου, ενώ ντρέπεται να αναφέρει την τουρκική κατοχή. Μια ένοπλη και βίαιη κατοχή της Τουρκίας που απαιτεί ταυτόχρονα την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Κρίμα.

Διάβασα με Προσοχή το "ντοκουμέντο" του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά. Λυπάμαι πραγματικά για στροφή ΣΥΡΙΖΑ στον…

Julkaissut Νίκος Κοτζιάς Sunnuntaina 11. lokakuuta 2020

Κατρούγκαλος: Κάτι καλό κάνουμε…

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω ανάρτηση του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος σημειώνει ότι «αν κάποιοι μας κατηγορούν για στροφή σε πατριωτισμό ή και εθνικισμό και κάποιοι άλλοι σε εγκατάλειψη πατριωτισμού, μάλλον κάτι καλό κάνουμε εμείς και κάποιο λάθος οι επικριτές μας»

«Καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά καλό είναι να βασίζεται στα δεδομένα. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν εγκαταλείπει αρχές μας σε εξωτερική πολιτική αλλά σε μια κρίσιμη συγκυρία αναδεικνύει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως το μόνο κόμμα με εμπεριστατωμένες θέσεις και στρατηγική. Τέλος, αν κάποιοι μας κατηγορούν για στροφή σε πατριωτισμό ή και εθνικισμό και κάποιοι άλλοι σε εγκατάλειψη πατριωτισμού, μάλλον κάτι καλό κάνουμε εμείς και κάποιο λάθος οι επικριτές μας».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό, αναφέρεται:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρρες, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού- Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Η λύση του Κυπριακού με αυτούς τους όρους είναι προϋπόθεση-κλειδί για τη μόνιμη αποκλιμάκωση και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της συνέχισης των εξορύξεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της πρόσφατης απόλυτα καταδικαστέας και παράνομης –βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ- απόφασης για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και αποφασιστικά σε διπλωματικό επίπεδο.

Η στρατηγική της «μη λύσης» που εδράζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ της Ελλάδας ή της ελληνοκυπριακής πλευράς, οδηγεί στην εδραίωση της διχοτόμησης επί του εδάφους ενώ ενισχύει απόψεις περί Συνομοσπονδίας ή ύπαρξης δύο κρατών.

Κατά την επόμενη περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα εντείνει την συνεργασία του με το ΑΚΕΛ και όσες ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές δυνάμεις υποστηρίζουν με συνέπεια τις ανωτέρω θέσεις. Παράλληλα, θα κινηθεί ακόμα πιο ενεργά στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τις δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις