Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αμμόχωστος σήμερα – Τουρκία: Μια πόλη που “δακρύζει”
Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αμμόχωστος σήμερα – Τουρκία: Μια πόλη που “δακρύζει”

Αμμόχωστος σήμερα - Τουρκία: Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν σταματούν. Για άλλη μια φορά η μπότα του Αττίλα πάτησε το χώρα της Αμμοχώστου. Άλλη μια εισβολή των τούρκων στην Κύπρο.

Αμμόχωστος σήμερα – Τουρκία: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα – Σεπτέμβριος 1977 – τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά, και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα» έγραψε ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιαν Όλοφ Μπένγκστον το 1977, όταν επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου με το απόσπασμα της χώρας του (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο). Σαράντα έξι χρόνια, μια πόλη στην αιχμαλωσία. Η Αμμόχωστος πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Αύγουστος 1974: Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παραμένει λεηλατημένη, κλειστή και ερημωμένη μετά την κατάληψή της από τα κατοχικά στρατεύματα.

Απρίλιος 1978: Οι Τ/κ ζητούν να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο και η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της (κυρίως ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών του τουρισμού), θα υπόκειντο στους νόμους του λεγόμενου «Ομόσπονδου Τουρκοκυπριακού Κράτους».

Οκτώβριος 1978: Στο αμερικανο-βρετανο-καναδικό σχέδιο υπήρχε σαφής πρόνοια για επανεγκατάσταση των κατοίκων στην Αμμόχωστο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με την ταυτόχρονη έναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Το σχέδιο απορρίπτεται. από την κυπριακή κυβέρνηση διότι «το σχέδιο που ήταν δυτικής έμπνευσης θα απομάκρυνε το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη».

Μάιος 1979: Συμφωνία Σπύρου Κυπριανού και Ραούφ Ντενκτάς με τον τότε γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κουρτ Βάλντχαϊμ, να δίνεται προτεραιότητα στην επιστροφή της περιοχής ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Μάιος 1984: Η Κ.Δ. προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε στις

11 Μαΐου 1984: Το υπ’ αριθμόν 550 ψήφισμά του, το οποίο στην παράγραφο 5 αναφέρει: «Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Ιανουάριος 1992: Η επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη ως «νεκρής ζώνης» για επανεγκατάσταση ζητείται επίσης από το ψήφισμα 789 του 1992.

Οκτώβριος 1992: Στη «δέσμη ιδεών» του τότε γ.γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, επισυναπτόταν χάρτης, που υιοθετήθηκε από το Σ.Α. και προέβλεπε την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

Απρίλιος 2004: Το σχέδιο Ανάν του 2004, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν στο δημοψήφισμα, προέβλεπε ότι θα επιστραφούν μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου, η περιοχή Μόρφου και αρκετά χωριά.

Φεβρουάριος 2005: Το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, στο μουσουλμανικό ίδρυμα, το οποίο υπάγεται στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση Βακουφίων.

2006: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, πρότεινε την επιστροφή της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, με συνδιαχείριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2010: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πρότεινε να επιστραφεί η περίκλειστη περιοχή και σε αντάλλαγμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ξεπαγώσει κάποια από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

2010: Το ίδιο ζητάει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2010, καθώς και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

2014: Η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί συνέχεια της πρότασης που υποβλήθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου το 2005 και Δημήτρη Χριστόφια το 2010.

Προβλέπει επιστροφή της περιοχής με λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο, πάντοτε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία.

Απορρίφθηκε η αντιπρόταση των Τ/κ, η οποία αφορούσε στην επιστροφή της πόλης με ταυτόχρονη αναγνώριση του αεροδρομίου Ερτζάν παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Ιούνιος 2019: Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε εργασία καταγραφής μέσα στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, υπογραμμίζοντας πως η λεγόμενη κυβέρνηση είναι έτοιμη για εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

6 Οκτωβρίου 2020: Παράνομη και προκλητική κίνηση Ερντογάν-Τατάρ το μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μια πόλη… φάντασμα

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά πόλη της Αμμοχώστου περιγράφηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα και με μελανά χρώματα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου του 2008: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν – τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου».

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοουμένους ενώ περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη. Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».

Η γενναία ξεναγός

Η Τιτίνα Λοϊζίδου ήταν η γυναίκα που ύψωσε το ανάστημά της και κατάφερε να καταδικάσει την Τουρκία προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προκαλώντας επί της ουσίας το μοναδικό μέχρι σήμερα πλήγμα στην Τουρκία για την κατοχή της Κύπρου.

Η άγνωστη μέχρι τότε ξεναγός από την Κερύνεια κατέθεσε προσφυγή κατά της Τουρκίας ζητώντας αποζημίωση, επισημαίνοντας την παράνομη εισβολή και κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην προσφυγή προβάλλονταν δύο λόγοι για τους οποίους η Τουρκία θα έπρεπε να αποζημιώσει την Τιτίνα Λοϊζίδου, και συγκεκριμένα:

– η Τουρκία και ο τουρκικός κατοχικός στρατός την παρεμποδίζουν με τη βία των όπλων να επισκεφθεί την περιουσία της και το σπίτι της, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια. Συνεπώς, υφίσταται ζημία, η οποία θεμελιώνει το δικαίωμά της να ζητήσει αποζημίωση από την Τουρκία,

– τίθεται θέμα αποζημίωσης για ηθική βλάβη, δηλαδή την ψυχική ταλαιπωρία και δοκιμασία που υφίσταται, λόγω τής με βία παρεμπόδισής της να απολαμβάνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα χρήσης του σπιτιού και της περιουσίας της.

Η προσφυγή κατατέθηκε το 1989 και εννέα χρόνια μετά η Τιτίνα Λοϊζίδου δικαιώθηκε. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης με τη συνεχιζόμενη άρνησή της να επιτρέψει στη Λοϊζίδου την πρόσβαση στην περιουσία της και με την ισχυριζόμενη απαλλοτρίωσή της χωρίς αποζημίωση. Το δικαστήριο διέταξε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση και η άρνησή της να συμμορφωθεί με την απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση ψηφισμάτων από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Τουρκία κατέβαλε τελικά αποζημίωση ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων το 2003 και ενώ εκκρεμούσαν οι αποφάσεις σχετικά με την αίτηση ένταξή της στην Ε.Ε.

Το προκλητικό άνοιγμα των Βαρωσίων

Μολονότι οι ανακοινώσεις για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έγιναν ξαφνικά το απόγευμα της Τρίτης, η είδηση δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε από την προηγούμενη ημέρα πληροφορίες ότι ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ ετοιμάζεται, σε συνεννόηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα Βαρώσια. Για αυτόν τον λόγο, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε, άλλωστε, επικοινωνήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η Λευκωσία είχε στείλει άτυπο σημείωμα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το ζήτημα αλλά και υπενθύμιση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ερντογάν – Τατάρ: Το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Το απόγευμα της Τρίτης ο Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Τουρκία, όπου σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη θα ανοίξει μέρος (υπολογίζεται περίπου στα δύο χιλιόμετρα) του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, όσο και για το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά. «Το τίμημα της μη λύσης κάποιοι ζητούσαν να πληρωθεί από τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι τα Βαρώσια έμειναν κλειστά εξαιτίας της μη λύσης. «Μετά τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις το 2017 πλέον διαπιστώθηκε ότι δεν έμεινε καμιά δυνατότητα για περιεκτική λύση στην Κύπρο. Αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε το μέλλον της Κύπρου πάνω σε συγκεκριμένα γεγονότα αντί σε όνειρα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης. Σημειώνεται ότι μερικές ώρες νωρίτερα ο Ερντογάν είχε επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «παρά τις καλές προθέσεις της Τουρκίας, η ΕΕ υπέκυψε στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Ηχηρές αντιδράσεις και στα κατεχόμενα – Διαλύθηκε η «συγκυβέρνηση»

Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε ντροπή για τη Δημοκρατία τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην εκλογική διαδικασία αλλά και «μεγάλο λάθος» όσα γίνονται στην Αμμόχωστο. Ο επίσης υποψήφιος Κουνρέτ Οσερζάι εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο και την αποχώρηση του κόμματος του από την «συγκυβέρνηση» με το κόμμα του κ. Τατάρ.

Μαρτυρίες Αμμοχωστιανών: Δεν θα προσκυνήσουμε 1000 χρόνια κι αν περάσουν

Αθήνα: Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει όλες τις προσπάθειες της Λευκωσίας για την καταγγελία των τουρκικών κινήσεων στους διεθνείς οργανισμούς.  Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι «οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα».

Ανησυχία από τον διεθνή παράγοντα

Τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ότι η κίνηση της Τουρκίας προκαλεί «μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού». «Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος», σημειώνει ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει την ανησυχία του και υπενθυμίζει ότι η θέση του Οργανισμού για τα Βαρώσια «παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών. Τέλος, «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί».

Πώς αναλύεται η κίνηση Ερντογάν

Αναλυτές στη Λευκωσία σημειώνουν ότι η κίνηση Ερντογάν – Τατάρ πρέπει να αναλυθεί κυρίως υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πέντε μέρες πριν τον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών», ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε μια κίνηση περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, προκειμένου να στηρίξει τον εκλεκτό του, Ερσίν Τατάρ ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο αντίπαλος του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο.

Άλλωστε, το ζήτημα της Αμμοχώστου αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα στον «πρωθυπουργό» Τατάρ και τον «πρόεδρο» Ακιντζί με τον πρώτο να υποστηρίζει σφοδρά τις κινήσεις για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε αρνητικές εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. 

Παράλληλα, η κίνηση πιθανώς να αποτελεί μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως μετά τις «εκλογές» των κατεχομένων. Είτε, δηλαδή, στέλνει μήνυμα ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις είναι αποφασισμένος για όλα, είτε δείχνει από τώρα ότι η Αμμόχωστος δεν πρέπει να θεωρείται μέρος της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, ορισμένοι σε Λευκωσία και Αθήνα ερμηνεύουν τις χθεσινές ανακοινώσεις ως προσπάθεια του Ερντογάν να υπονομεύσει τις διερευνητικές επαφές Τουρκίας-Ελλάδας πριν καν αυτές ξεκινήσουν, με κινήσεις που πυροδοτούν το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οργή Τουρκίας κατά ΟΗΕ για τα Βαρώσια: «Να λάβετε υπόψη σας τα πραγματικά γεγονότα»

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους η Τουρκία για το θέμα του ανοίγματος του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της κατεχόμενης Κύπρου, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η κίνηση αυτή αντίκειται στις αποφάσεις που έχει λάβει ο διεθνής οργανισμός. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, διά της οποίας τονίζει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας».

«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή», αναφέρεται.

«Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Καταλήγει δε αναφέροντας πως «η υπεράσπιση τoυ status quo δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ`

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την Παρασκευή, την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης αυτής, ενώ κάλεσε επίσης τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Επαναβεβαίωσε επίσης το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου – περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) – και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αμμόχωστος: Πλιάτσικο και εγκατάλειψη στο Λύκειο Ελληνίδων

Οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συγκλονίζουν. Η διάνοιξη του παραλιακού μετώπου έφερε στη δημοσιότητα και το μέγεθος της καταστροφής και της λεηλασίας, που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974.

Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου. Το πάτωμα, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες, είναι γεμάτο από ρούχα, τα οποία βρίσκονται εκεί για 46 χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενδεχομένως να πρόκειται για ρούχα που μαζεύτηκαν εκεί μετά το πλιάτσικο σε σπίτια και καταστήματα, μετά την εισβολή.

Ίσως όμως πρόκειται για ρούχα που είχαν συγκεντρώσει οι Αμμοχωστιανοί ως βοήθεια προς τους πρόσφυγες της Κερύνειας, οι οποίοι είχαν φύγει από τα σπίτια τους τον Ιούλιο του 1974. Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου τότε δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι λίγες μέρες αργότερα θα γίνονταν και εκείνοι πρόσφυγες.

 

Το ημερολόγιο του Αντωνάκη εντοπίστηκε 46 χρόνια μετά στα Βαρώσια
Με πληροφορίες από Must, Sigmalive, SKAI, Euronews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις