Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαρώσια – Τουρκία: Ο Ερντογάν συνεχίζει την αναθεωρητική ατζέντα
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρώσια – Τουρκία: Ο Ερντογάν συνεχίζει την αναθεωρητική ατζέντα

Βαρώσια - Τουρκία: Η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα βήματα που δείχνουν ότι οι δηλώσεις περί διαλόγου είναι εντελώς προσχηματικές.

Βαρώσια – Τουρκία: Το άνοιγμα του περάσματος στο Βαρώσι και μάλιστα στο πλαίσιο φιέστας έδειξε ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα συνεχίζει την αναθεωρητική της ατζέντα. «Επειδή η μητέρα πατρίδα μας (Τουρκία) είναι ισχυρή, κανείς δεν μπορεί να διατάξει να φύγουν από εδώ ή να ζητήσει να κλείσουν εδώ ή να ανοίξουν εδώ. Έτσι η μητέρα πατρίδα μας έχει την ισχύ στα χέρια της να αποφάσισε να ανοίξει εδώ και έτσι έγινε» υποστήριξε ένας Τουρκοκύπριος. «Είναι μια ιστορική μέρα. Τα συναισθήματά μου δεν περιγράφονται. Είναι ένα μικρό νησί, συνηθίζαμε να ερχόμαστε εδώ πολύ συχνά» ανέφερε μια Τουρκοκύπρια. Μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή, ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε την θέση του ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν πρέπει να γίνει ζήτημα αντιπαράθεσης με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Τατάρ πήγε να κάνει σόου χωρίς να πάρει χαμπάρι ο Οζερσάι. Ότι κάνεις του γείτονα θα γυρίσει στο κεφάλι σου» τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προφανώς χωρίς να λογαριάζει το καλό κλίμα που πρέπει να υπάρχει ενόψει των διερευνητικών και κάνοντας νέο σόου με χάρτες μίλησε και πάλι για μαξιμαλιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις από την πλευρά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται για το Καστελόριζο που είναι μόλις 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί 10 τ.χλμ και 508 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και η Ελλάδα διεκδικεί για αυτό το νησάκι 40.000 τ. χλμ υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός απάντησε με συνέντευξή του στην γαλλική Le Figaro, τονίζοντας πως «μοναδική πυξίδα μας είναι το Διεθνές Δίκαιο». Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Η Αθήνα σε συντονισμό με την Λευκωσία είναι αποφασισμένη να θέσει και πάλι το θέμα της τουρκική προκλητικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν μήνυμα ετοιμότητας καθώς χθες ολοκληρώθηκε η άσκηση «Λόγχη». Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε όλα τα είδη ναυτικού πολέμου με έμφαση στην εκτέλεση προκεχωρημένων γυμνασίων πυρών κατά στόχων αέρος και επιφανείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις