Αθήνα

°C

Παρασκευή

18

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καρά Τεπέ καταστροφές: Εκτεταμένες ζημιές μετά την κακοκαιρία
ΕΛΛΑΔΑ

Καρά Τεπέ καταστροφές: Εκτεταμένες ζημιές μετά την κακοκαιρία

Καρά Τεπέ καταστροφές: Εκτεταμένες ζημιές στον καταυλισμό μετά τη χθεσινή κακοκαιρία - Πλημμύρισαν 80 από τις 1100 σκηνές που υπάρχουν στο Καρά Τεπέ

Καρά Τεπέ καταστροφές: Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες τη Λέσβο και κατ’ επέκταση το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι Λέσβου (Καρά Τεπέ). Η -δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες- βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για: Τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε 3 από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής, την πλημμύριση 80 εκ των 1100 σκηνών που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής.

Αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:

1. Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.

2. Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνές που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2,500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1,300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.

3. Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών.

4. Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε

Άλλωστε, τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. Η αποτελεσματικότητα των πρώτων έργων υποδομής και προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό της δομής δεν επηρεάστηκε από την βροχόπτωση.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις