Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφασίζουν για ελαφρυντικά – Ποιοι μπαίνουν φυλακή
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποφασίζουν για ελαφρυντικά – Ποιοι μπαίνουν φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την απόφαση επί των ελαφρυντικών αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών που ομόφωνα καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. “Κλειδί” θα αποτελέσει η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών και των ποινών. Δηλαδή, το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή και για πόσο θα μείνει εκεί. Η αναγνώριση ελαφρυντικών, συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Νωρίτερα, έφθασε στο Εφετείο η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. Χθες, Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Τονίζεται ότι η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε στη διευθυντική ομάδα, αλλά μόνο σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Εισαγγελέας: Μένω πιστή στην πρόταση μου – Έπραξα κατά συνείδηση

Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε και έλαβε τον λόγο με αφορμή, όπως είπε, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε αρχικά ότι θα τοποθετηθεί με αφορμή τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης και τις αιχμές που είπε άφησαν για εκείνη περί αλλαγή πλεύσεώς της, λόγω αλλαγής του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος από τους 68 αρχικά κατηγορούμενους της υπόθεσης μόνο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Αντίθετα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχής, κλπ.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για τα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης. “Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα “Ασφάλεια και Ελευθερία” του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν”, ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι “τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό.

Πλησιάζει η ώρα των συλλήψεων

Η ώρα των συλλήψεων ή των αυθόρμητων προσελεύσεων για τα πολιτικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, πλησιάζει, όπως επισημαίνουν στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Ενδέχεται να εξελιχθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών των ενόχων. Χθες καταγράφηκε η τραγελαφική ενέργεια, που αναδεικνύει όμως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιων ενόχων, όταν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής προσήλθαν οικειοθελώς στο Τμήμα Ασφαλείας Περάματος, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να παραδοθούν και ότι είναι στη διάθεση των διωκτικών αρχών. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί τους απάντησαν πως δεν έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις των ποινών που τους αφορούν, και δεν υπάρχουν παραγγελίες εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια τους είπαν να περιμένουν τη… σειρά τους.

Σημειώνεται πως, στον αστυνομικό σχεδιασμό έχει συμπεριληφθεί η στενή επιτήρηση όλων των μελών του μορφώματος, που έχουν κριθεί ένοχοι, για την αποφυγή της όποιας πιθανότητας διαφυγής τους προς την επαρχία, ή ακτοπλοϊκώς εντός και… εκτός συνόρων.

Τα πολιτικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που θα συλληφθούν θα οδηγηθούν σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα ή πτέρυγες, για να αποφευχθεί η πιθανότητα επιθέσεων εναντίον τους ή μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις