Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Η ενεργοποίηση των S-400 ξεσήκωσε τους γερουσιαστές
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Η ενεργοποίηση των S-400 ξεσήκωσε τους γερουσιαστές

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκία ζητούν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές μετά από πληροφορίες ότι η Άγκυρα ενεργοποίησε το ραντάρ των S-400

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκία ζητούν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές μετά από πληροφορίες ότι η Άγκυρα ενεργοποίησε το ραντάρ των S-400 για να ανιχνεύσει αμερικανικής κατασκευής ελληνικά F-16. Το ραντάρ των S-400 φέρεται να ενεργοποιήθηκε καθώς τα ελληνικά μαχητικά επέστρεφαν από την κοινή στρατιωτική άσκηση «Ευνομία» Ελλάδας – Γαλλίας – Ιταλίας και Κύπρου τον περασμένο Αύγουστο, όπως αναφέρει o αμερικανικός ενημερωτικός ιστότοπος The Hill. Μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία από το 2017 που συμφώνησε με τη Ρωσία να προμηθευτεί τους S-400, την πρώτη παρτίδα των οποίων παρέλαβε πέρυσι.

Κι οι δύο γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν κι ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Λάνγκφορντ, επανέλαβαν το αίτημα αυτό μετά από πληροφορίες ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα. «Σας γράφουμε σχετικά με δημόσιες αναφορές ότι η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει τα ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, προκειμένου να ανιχνεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ που επέστρεφαν από την άσκηση Eunomia που διεξήχθη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο στα τέλη Αυγούστου σε απάντηση της αδικαιολόγητης επίθεσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένης αυτής της πληροφορίας σας καλούμε ξανά να επιβάλετε κυρώσεις στην Τουρκία όπως απαιτεί η νομοθεσία», γράφουν στην επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Το πρόγραμμα των F-35

Οι ΗΠΑ έχουν διώξει έξω την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει επιβάλει άλλες κυρώσεις, όπως προβλέπονται από το Νόμο περί Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω των κυρώσεων (CAATSA) για συνεργασία με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία εν προκειμένω. Επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος το Bloomberg ανέφερε την Τρίτη ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δοκιμάσει τους S-400 την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φορτηγά να μεταφέρουν το σύστημα.

«Οι αναφορές αυτής της ενεργοποίησης καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να κάνει αναστροφή πορείας», αναφέρουν οι δύο Γερουσιαστές. «Επιπλέον, οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινείται το Υπουργείο Άμυνας για την αποπομπή της Τουρκίας από την αλυσίδα εφοδιασμού των F-35 έχει αναμφίβολα ενισχύσει τον Πρόεδρο Ερντογάν», καταλήγουν. Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χθες εκ νέου την Άγκυρα ότι οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν στο τραπέζι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις