Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Περιοχές χωρίς κορονοϊό – Ελλάδα: Πού δεν “χτύπησε” ο ιός
ΕΛΛΑΔΑ

Περιοχές χωρίς κορονοϊό – Ελλάδα: Πού δεν “χτύπησε” ο ιός

Περιοχές χωρίς κορονοϊό - Ελλάδα:  Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, όπου δεν έχουν επιβληθεί μέτρα κατά του κορονοϊού

Περιοχές χωρίς κορονοϊό – Ελλάδα:  Άλλες δύο περιφερειακές ενότητες μπήκαν σε “καραντίνα” την Τετάρτη, λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή. Μίνι lockdown στις περιφέρειες Ιωαννίνων και Κοζάνης με μάσκες παντού αποφασίστηκε χθες από την Πολιτική Προστασία. Ενδεικτικό είναι ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 26 κρούσματα κορονοϊού στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, και 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

-Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Πού ισχύουν περιοριστικά μέτρα

Έτσι λοιπόν, Ιωάννινα και Κοζάνη προστέθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Αττική, Αχαΐας, Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής και Ζακύνθου, αλλά και στους δήμους Μυκόνου και Κύθνου, όπου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

– Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.

– Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και στους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

– Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Τέλος απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περιοχές χωρίς κορονοϊό – Ελλάδα: Οι covid free περιοχές

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι πιο ασφαλείς περιοχές της χώρας, όπου δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα και ίσως δεν ίσχυαν και ποτέ μέχρι τώρα. Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λευκάδας, Ιθάκης, Άρτας, Δράμας, και σε αρκετά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έχουν “χτυπηθεί” λιγότερο από τον κορονοϊό, καθώς δεν έχουν τεθεί ποτέ υπό καθεστώς “καραντίνας”.

Αντιθέτως, μπορεί στις Περιφέρειες Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κορίνθου να μην υπάρχουν σε ισχύ μέτρα, ωστόσο στο παρελθόν αυτές οι περιοχές είχαν προκαλέσει ανησυχία με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο, τώρα είναι πιο ασφαλείς…

Το ίδιο ισχύει και για αρκετά νησιά, αφού αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Κω, Κύθνο και Σαντορίνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις