Έντι Βαν Άλεν θάνατος: Πέθανε ο εμβληματικός κιθαρίστας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έντι Βαν Άλεν θάνατος: Πέθανε ο εμβληματικός κιθαρίστας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έντι Βαν Άλεν θάνατος: Ο εμβληματικός ροκ σταρ έχασε τη «μακρά και επίπονη μάχη» με τον καρκίνο

07.10.2020 | 06:06

Έντι Βαν Άλεν θάνατος: Ο Έντι Βαν Άλεν πέθανε σε ηλικία 65 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, όπως γνωστοποίησε  ο γιος του. Ήταν από τους πλέον επιδραστικούς κιθαρίστες της ροκ μουσικής και ιδρυτικό μέλος ενός από τα πλέον επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα που πήρε το όνομά του από τον ντράμερ αδελφό του. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να το γράψω αυτό, αλλά ο πατέρας μου, Edward Lodewijk Van Halen, έχασε τη μακρά και επίπονη μάχη του με τον καρκίνο σήμερα το πρωί. Ήταν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω. Κάθε στιγμή που έχω μοιραστεί μαζί του, εκτός και πάνω στη σκηνή, ήταν ένα δώρο. Η καρδιά μου είναι ραγισμένη και δεν νομίζω ότι θα ανακάμψω πλήρως από αυτήν την απώλεια. Σ’ αγαπώ τόσο πολύ, πατέρα» έγραψε ο γιος του, Βολφ.

Έντι Βαν Άλεν: Νο 1 κιθαρίστας από το περιοδικό Guitar World

Ο Έντι Βαν Άλεν διαγνώστηκε με καρκίνο στο φάρυγγα πριν 20 χρόνια και το 2000 υπεβλήθη σε επέμβαση, κατά την οποία του αφαιρέθηκε το 1/3 της γλώσσας του. Σύμφωνα με όσα έλεγε ο ίδιος, ο καρκίνος πιθανότατα προκλήθηκε από τη μεταλλική πένα με την οποία έπαιζε την κιθάρα του, την οποία πολύ συχνά έβαζε στο στόμα του. Ο ρόκερ υπήρξε και δεινός καπνιστής για πολλά χρόνια. Το 2012 ο Έντι Βαν Άλεν ψηφίστηκε Νο 1 κιθαρίστας από το περιοδικό Guitar World σε ψηφοφορία για τους 100 κορυφαίους κιθαρίστες του κόσμου. Πρόσφατα η υγεία του επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με την TMZ, ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλό του και σε άλλα όργανα.

Ο Έντι σχεδίασε τις δικές του κιθάρες και κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με μεγάλους κατασκευαστές μουσικών οργάνων.

Το πιο γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος είναι το «Jump που έφτασε στην κορυφή των αμερικανικών  τσαρτ το 1984.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Billboard το 2015 o Έντι εξηγούσε: «Χρησιμοποιούσα μεταλλικές πένες, που είναι από χαλκό και ορείχαλκο τις οποίες πάντα κρατούσα στα χείλη μου ακριβώς στο σημείο όπου έπαθα καρκίνο στη γλώσσα. Επιπλέον, κυριολεκτικά ζω μέσα σε στούντιο ηχογράφησης που είναι γεμάτο ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Οπότε και αυτή είναι μια θεωρία. Δηλαδή, ήμουν καπνιστής και έπαιρνα ναρκωτικά, αλλά παράλληλα τα πνευμόνια μου είναι πεντακάθαρα. Αυτή είναι μια δική μου θεωρία, αλλά οι γιατροί λένε ότι είναι πιθανόν».

Exit mobile version