Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνητική πολιτική 2020: Το δύσκολο κλείσιμο μιας δύσκολης χρονιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική πολιτική 2020: Το δύσκολο κλείσιμο μιας δύσκολης χρονιάς

Κυβερνητική πολιτική 2020: Συνέχιση του κυβερνητικού έργου και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, και στις επενδύσεις και στις φοροαπαλλαγές και στην ανάπτυξη.

Κυβερνητική πολιτική 2020: Το πιο κρίσιμο τρίμηνο του έτους είναι για την κυβέρνηση αυτό που διανύουμε, αφού μέχρι το τέλος του 2020 το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού παράλληλα με τις πληγές που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην οικονομία. Και είναι βέβαιο ότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει στραμμένη την προσοχή της στην αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους του κορονοϊού, ωστόσο οφείλει να συνεχίσει το κυβερνητικό της έργο και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, και στις επενδύσεις και στις φοροαπαλλαγές και στην ανάπτυξη.

Η αρχή γίνεται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει δύο σενάρια για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος. Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,5% και το δεύτερο σενάριο κάνει λόγιο για ανάπτυξη που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 7,5%. Το δεύτερο σενάριο είναι αρκετά αισιόδοξο, εάν ωστόσο επιβεβαιωθεί θα δημιουργήσει τεράστιο δημοσιονομικό χώρο στο οικονομικό επιτελείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που θα μπορεί να επεκτείνει την κοινωνική πολιτική και την ελάφρυνση περισσότερων επαγγελματικών τάξεων.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Κυβερνητική πολιτική 2020: Ισχυρό χαρτί η έκθεση Πισσαρίδη

Τον μήνα που διανύουμε θα υπάρξει ένα ακόμη χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης και αυτό δεν είναι άλλο από την έκθεση Πισσαρίδη με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χρημάτων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η έκθεση καλύπτει σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στην χώρα και η κατάθεσή της στις Βρυξέλλες για την αρχική έγκριση θα γίνει εντός του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα εισήχθη προς συζήτηση και το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση διορθώνει ατέλειες του παρελθόντος και βάζει κανόνες στις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Το νομοσχέδιο αυτό σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που θα κατατεθεί προς το τέλος του χρόνου, εκτιμάται από τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης. Στο τραπέζι του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχει μπει τις τελευταίες ημέρες και η πρόταση για μια επιπλέον παροχή στους συνταξιούχους κοντά στα Χριστούγεννα. Η παροχή αυτή θα αφορά μεγάλο μέρος των χαμηλών συντάξεων και η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και της εξέλιξης της πανδημίας.

Επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις

Οι επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος του 2020 είναι κρίσιμες και για τον τομέα των επενδύσεων. Μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν έως το τέλος του χρόνου να ανακοινώσουν ακόμη μια παρόμοια σε μέγεθος επένδυση ή αρκετές μικρότερες που θα δείξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική οικονομία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιριών του εξωτερικού που με τις επενδύσεις τους δίνουν το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μια πολιτικά σταθερή και ασφαλής χώρα.

Σε πρώτο πλάνο είναι τις επόμενες εβδομάδες και η στήριξη σε κάθε επίπεδο όλων των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί στον προϋπολογισμό για φοροελαφρύνσεις ύψους 1,5 δις ευρώ την επόμενη χρονιά μπορεί να τροποποιηθούν, αν η πανδημία υποχωρήσει και η χώρα μπει σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Άλλωστε το μότο που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι «λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερη εισπραξιμότητα».

Προϋπόθεση η αντιμετώπιση της πανδημίας

Για να επιβεβαιωθούν όμως όλες αυτές οι προβλέψεις στην οικονομία θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που αναμένεται να ενσκήψει τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας. Τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης του ιού δεν έχουν επιφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα και επομένως η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα επιβολής νέων μέτρων. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ουδείς αυτήν την στιγμή επιθυμεί ένα δεύτερο lockdown, αφού οι επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν καταστροφικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη ότι προέχει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και από αυτό εξαρτώνται όλες οι υπόλοιπες πολιτικές της κυβέρνησης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στην άποψη της υιοθέτησης όποιων μέτρων προτείνει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή, παραμερίζοντας το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν κάποιες δυσάρεστες ίσως αποφάσεις.

Δείτε ακόμη

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν – “Άσε τις απειλές κι έλα για διάλογο”
Ο Πολάκης “ψέλνει” Ρουβά, Σφακιανάκη, Γαϊτάνο, Βέρτη και Σαμπρίνα για τη ΧΑ
ΠτΔ: «Υψίστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις