Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δημοσκόπηση της ALCO – ΓΣΕΕ: Επιφυλακτικοί 7 στους 10 εργαζόμενους για την τηλεργασία
ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση της ALCO – ΓΣΕΕ: Επιφυλακτικοί 7 στους 10 εργαζόμενους για την τηλεργασία

Δημοσκόπηση της ALCO - ΓΣΕΕ: Ποσοστό 73% θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας

Δημοσκόπηση της ALCO – ΓΣΕΕ: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους, έδειξε η δημοσκόπηση της ALCO, θεωρούν ότι ο κορονοϊός θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ αρνητικά αξιολογείται η ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή, μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία, την εξέλιξη των αμοιβών και την ασφάλεια της θέσης εργασίας, που δίνουν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.

Στοχεύοντας στη διεξοδική διερεύνηση των συνθηκών απασχόλησης και την παρακολούθηση των μεσοπρόθεσμων τάσεων και εξελίξεων στην αγορά εργασίας και σε συνέχεια ανάλογης έρευνας τον Ιούνιο του 2020, καταγράφονται οι επιπτώσεις της δύσκολης οικονομικής επανεκκίνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και της επισφάλειας που προκαλείται από ένα πιθανό δεύτερο επιδημικό κύμα. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι απόψεις των εργαζομένων σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, καθώς και η αξιολόγησή τους επί των πιθανών επιπτώσεων της ταχείας ανάπτυξης της τηλεργασίας ως προς την ποιότητα των σχέσεων εργασίας, της επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξής τους.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση

Στα βασικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

– Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

– Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας ως προς μία σειρά παραμέτρων:

– Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του.

– Το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του.

– Το 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του.

– Το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις