Αμμόχωστος – Τουρκία: Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ, ΕΕ, οργή Ακιντζί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμμόχωστος – Τουρκία: Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ, ΕΕ, οργή Ακιντζί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αμμόχωστος - Τουρκία: Το άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πολης της Αμμοχώστου δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή, τονίζει η ΕΕ.

06.10.2020 | 21:59

Αμμόχωστος – Τουρκία: Συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο καθώς ο Ερσίν Τατάρ μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν το άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, σε μία ακόμη προκλητική ενέργεια στην περιοχή με την “σφραγίδα” της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Λευκωσία κάνει λόγο για παράνομη και προκλητική ενέργεια η οποία είναι αντίθετη με τα Συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ενώ σε μια πρώτη αντίδραση η Κομισιόν αναφέρει πως η ανακοίνωση του τούρκου προέδρου δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην Άγκυρα, η παραλία θα είναι προσβάσιμη στο κοινό την ερχόμενη Πέμπτη και όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στα Κατεχόμενα, στην περιοχή μεταφέρθηκαν ήδη μπουλντόζες προκειμένου να μπουν στην περίκλειστη περιοχή.

Αμμόχωστος: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την πρόκληση της Τουρκίας με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την Τουρκία η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις, αυτή την φορά στην Αμμόχωστο, ανακοινώνοντας ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο.

Η Αθήνα τάσσεται στο πλευρό της Λευκωσίας κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμμόχωστος – Τουρκία: Επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησε για τις νέες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στα Βαρώσια.

Τηλεφώνημα Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ για τα Βαρώσια

Ερντογάν: Το Βαρώσι ανήκει στους τουρκοκύπριους

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. “Γνωρίζουμε”, πρόσθεσε πως “θα ενοχληθούν κάποια κέντρα. Ωστόσο μέχρι σήμερα πάντα οι τ/κ ήταν αυτοί που έκαναν υπομονή. Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίκρισμα για αυτήν την υπομονή, Πλέον κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνολική λύση. Καιρός για να οικοδομηθεί ένας νέος οδικός χάρτης πάνω στις νέες πραγματικότητες”. Τόνισε προκλητικά πως “το Βαρώσι ανήκει στους τ/κ”.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι “το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιου και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα” και υπογράμμισε ότι ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη και η Οδός Δημοκρατίας με την επίσκεψη στην περιοχή να είναι δυνατή από την Πέμπτη.

Ο Τατάρ μετέβη εσπευσμένα το μεσημέρι της Τρίτης στην Άγκυρα προκειμένου να παραστεί στην κοινή διάσκεψη. Αναχωρώντας για Άγκυρα ο Τατάρ είπε “σας έχω μια μεγάλη έκπληξη”, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τ/κ Μέσα.

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, ο ψευδοπρωθυπουργός ανήρτησε στο Twitter του προκλητική φωτογραφία στην οποία φαίνεται παραλία και έγραψε: “οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές”.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να “σπρώξει” τον Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς με σκοπό να τορπιλίσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Λευκωσία: Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, αντίθετη με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων” τόνισε.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει Συμβούλιο και εκ των πραγμάτων αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Αμμοχώστου.

ΕΕ: Η ανακοίνωση Ερντογάν δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν “δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή” δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

“Πυρά” Ακιντζί σε Ερντογάν: Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη “δημοκρατία”

Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη δημοκρατία μας, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ. Αυτές οι διευθετήσεις, προσθέτει, έγιναν ώστε η Άγκυρα να δώσει πλεονέκτημα σε ένα εκ των υποψηφίων και για να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασης τους στις εκλογές. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρενέβη με γραπτή δήλωση στον προσωπικό του λογιαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά η δήλωση:

Οι σημερινές εκδηλωσεις για τον αγωγό νερού και τα περίκλειστα Βαρώσια, των οποίων οι επισκευές έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, αποτελούν ντροπή για τη δημοκρατία μας. Αυτές οι διεθετήσεις που έγιναν στην Άγκυρα και την Κύπρο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους αποτελούν μια άλλη διάσταση παρέμβασης στις εκλογές μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που λέω πάντα για το νερό: το νερό από την Τουρκία, φυσικά, είναι ευπρόσδεκτο για Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε την αξία κάθε σταγόνας νερού που πέφτει στη γη μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την προστασία του, αυτό είναι το σημαντικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σωλήνας, ο οποίος λέγεται ότι επισκευάζεται σε ένα μήνα, μπορεί να επισκευαστεί μόνο σε 9 μήνες.

Πέρα από αυτά, κάθε Τουρκοκύπριος γνωρίζει τον σκοπό του να τιθεται σε λειτουργία ένα σύστημα που εγκαινιάστηκε πριν από 4 χρόνια με μια τελετή 4 ημέρες πριν από τις εκλογές. Όσο για το τι γίνεται για το περίκλειστα Βαρώσια;

Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα της Αμμοχώστου με τρόπο που συμβάλλει στη λύση κι όχι να δημιουργεί εμπόδια στη λύση, χωρίς δηλαδή να έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ, κάτι που έχω πει εδώ και πολύ καιρό.

Τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την ανεπίσημη πρόσκληση για συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στην Αμμόχωστο, το οποίο θα κλείσει στο εγγύς μέλλον, σημαίνουν ένα παράπτωμα που θα φέρει τον τουρκοκυπριακό λαό σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή. Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος η επιρροή της προεκλογικής εκστρατείας με ένα καίριο θέμα όπως αυτό της Αμμοχώστου, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας, λίγο πριν από τις εκλογές μας. Πιστεύω ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση με την ελεύθερη βούλησή του.

Ακραία πρόκληση: Μπήκαν με τις μπουλντόζες στα Βαρώσια

Δήμαρχος Αμμοχώστου: Πρόκειται για κακή εξέλιξη

Με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου επικοινώνησε το SigmaLive λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων. Ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που την περίμεναν εδώ και μέρες.

“Το έκαναν για να βοηθήσουν τον Τατάρ. Κατ’ εμένα το κάνουν για να τορπιλίσουν τις συνομιλίες. Ως Αμμοχωστιανοί τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε και στα ΗΕ και στην ΕΕ ότι πρώτο θέμα είναι η απόδοση περίκλειστης περιοχής κάτω από την αιγίδα ΗΕ για να πάμε σε συνομιλίες”, είπε ο κ.Ιωάννου. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για κακή εξέλιξη που δεν βοηθά. “Προσπαθούν να το περάσουν ότι δεν παραβιάζουν κάτι.

Είναι μια σαλαμοποίηση που κάνουν από το ’74 και εντεύθεν. Αν εκλεγεί ο εκλεκτός τους, δηλαδή ο Τατάρ, θα συνεχίσουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ,μη ύπαρξης συνομιλιών, αν συνεχίσει αυτό θα έχουμε χειρότερα”. “Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να είναι σωστά γιατί πρώτα πρώτα πρέπει να επηρεάσουν την Τουρκία”, είπε ο κ.Ιωάννου.

Exit mobile version