Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία κορονοϊός – Λαγκάρντ: Ανησυχεί για νέα απότομη βουτιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία κορονοϊός – Λαγκάρντ: Ανησυχεί για νέα απότομη βουτιά

Οικονομία κορονοϊός - Λαγκάρντ: Η μεγάλη ανησυχία της επικεφαλής της ΕΚΤ είναι η απότομη κατάρρευση της οικονομίας αν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν πρόωρα

Οικονομία κορονοϊός – Λαγκάρντ: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελούν σαφή κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, καθώς προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην τερματίσουν τη δημοσιονομική στήριξη πολύ σύντομα. «Ενώ είδαμε ανάκαμψη στα τέλη της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού, φοβόμαστε τώρα ότι τα μέτρα περιορισμού που πρέπει να ληφθούν από τις αρχές θα έχουν αντίκτυπο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή που βιντεοσκοπήθηκε την Πέμπτη αλλά προβληθηκε σήμερα σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Wall Street Journal.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ που σημείωσε σταθερή οικονομική ανάπτυξη. «Αντί αυτού του σχήματος V που όλοι λαχταρούσαμε και ελπίζαμε, φοβόμαστε ότι μπορεί να έχει ένα δεύτερο σκέλος του V», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή στη Γαλλία και την Ισπανία. Το νέο κύμα μολύνσεων από κορονοϊό απειλεί με παράταση την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να διαρρέουν διαφορετικές θέσεις ενόψει της συζήτησης για το κατά πόσο η κεντρική τράπεζα πρέπει να προσθέσει νομισματικά κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκαμπριέλ Μαχλούφ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει συμβάλει τα μάλλα στην ενίσχυση της οικονομίας και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ

«Η δημοσιονομική πολιτική είναι κεντρικός μοχλός σε αυτές τις περιστάσεις», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC την Τρίτη. Ο Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στην παροχή υποστήριξης. «Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι οι δημοσιονομικές πολιτικές και οι νομισματικές πολιτικές να λειτουργούν από κοινού για να διασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το είδος «γκρεμού» που θα είχαμε εάν τα μέτρα αποσυρθούν πολύ γρήγορα», είπε. «Αυτό με απασχολεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή.»

H Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της εάν χρειαστεί. Ανέφερε επίσης ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά τη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς η άνοδος του ευρώ φέτος πίεσε προς τα κάτω τον πληθωρισμό καθώς έριξε τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις