Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τζιχαντιστές – Τουρκία: Ο Ερντογάν στρατολογεί εκτελεστές για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζιχαντιστές – Τουρκία: Ο Ερντογάν στρατολογεί εκτελεστές για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τζιχαντιστές - Τουρκία: Οι τζιχαντιστές αυτοί στρατολογούνται εν μέρει από προσφυγικούς καταυλισμούς στη βόρεια Συρία. Κάθε μέρα ξεκινά μια νέα οχηματοπομπή, λέει το δημοσίευμα.

Τζιχαντιστές – Τουρκία: Μπορεί η Τουρκία να υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται ενεργά στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αλλά όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές από τη Συρία και τους στέλνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία έχει ήδη στείλει τουλάχιστον χίλιους Σύριους μισθοφόρους με μηνιαίο μισθό 1.000 δολαρίων και drones στην περιοχή των συγκρούσεων, ενώ πολλοί Σύριοι παραδέχθηκαν ότι πολεμούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για λογαριασμό της Άγκυρας.

«Ο Ερντογάν είχε ήδη καταφέρει στις αρχές καλοκαιριού με την ανάπτυξη αρκετών χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων να γυρίσει τον πόλεμο στη Λιβύη υπέρ των συμμάχων του. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε μυστικό κυβερνήτη της χώρας της βόρειας Αφρικής χωρίς να χρειαστεί να αναπτύξει τα δικά του στρατεύματα σε μεγάλη κλίμακα. Τώρα φαίνεται να θέλει να επαναλάβει αυτήν τη στρατηγική στον Καύκασο», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Τζιχαντιστές – Τουρκία: Κάθε μέρα ξεκινά μια νέα οχηματοπομπή

Ο Χαμίντ, διοικητής της «Ταξιαρχίας Χάμζα» -μιας υποομάδας ανταρτών του Εθνικού Συριακού Στρατού, τον οποίο στηρίζει η Τουρκία, λέει ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει στείλει 12 από τους άνδρες του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι τζιχαντιστές αυτοί στρατολογούνται εν μέρει από προσφυγικούς καταυλισμούς στη βόρεια Συρία. Περνούν τα τουρκικά σύνορα και μέσω της Γκαζιαντέπ καταλήγουν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου μεταφέρονται αεροπορικώς στο Αζερμπαϊτζάν. Κάθε μέρα ξεκινά μια νέα οχηματοπομπή, λέει το δημοσίευμα.

Ο Ιμπραήμ, μέλος της «Ταξιαρχίας Σουλτάνου Μουράτ», είπε στο Spiegel ότι πολλοί από τους συντρόφους του αρνήθηκαν να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού « Λιβύη ήταν γι’ αυτούς ένα προειδοποιητικό παράδειγμα, όπου πολλοί περισσότεροι μαχητές πέθαναν από ό,τι είχε προβλέψει η τουρκική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Ιμπραήμ είπε ότι πήγε εκεί, επειδή πρέπει να θρέψει την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους που ζουν σε προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας, η οποία προσφέρει περίπου 1.000 δολάρια το μήνα σε κάθε μαχητή που θα πάει στον Καύκασο.

«Τώρα ο Ιμπραήμ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με τους στρατιώτες του Αζερμπαίτζάν αρκετά πίσω. Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Συριακό Παρατητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 60 Σύριοι μαχητές έχουν χάσει τις ζωές τους στις μάχες. «Κι ο Ιμπραήμ λυπάται, παρά τα λεφτά, που δέχθηκε τη δουλειά αυτή. “Δεν ξέρω τι κάνω εδώ”», είπε στο Spiegel.

Δείτε ακόμη

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συντεταγμένη απόσυρση αρμενικών δυνάμεων σε ορισμένα σημεία
Πρόεδρος Ελλήνων Αρμενίας: “Έλληνες αδέρφια, πρέπει να είμαστε ενωμένοι”
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις