Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάσκες παντού στην Αττική: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ

Μάσκες παντού στην Αττική: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί

Μάσκες παντού στην Αττική:Ο καθηγητής εξήγησε γιατί στην Αθήνα, που βρίσκεται "στο κόκκινο" με κρούσματα κορονοϊού, δεν τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα.

Μάσκες παντού στην Αττική: Στην πρωινή εκπομπή του OPEN tv μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, αναφορικά με τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν σε Αχαΐα και Ιωάννινα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και εξήγησε γιατί στην Αθήνα, που βρίσκεται “στο κόκκινο” με κρούσματα κορονοϊού, δεν τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

“Το ζητούμενο είναι να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο στον βαθμό του λογικού. Κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε κορονοϊό όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας. Επομένως, μπορεί η μάσκα να μας προστατεύει όταν βρισκόμαστε κοντά με κάποιον αλλά δεν την χρειαζόμαστε όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός”, ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασκευής και στη συνέχεια εξήγησε γιατί η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική δεν είναι εύκολη. “Στην Αττική υπάρχει μεγάλη ετερογένεια, μεγάλος πληθυσμός και μεγάλη πυκνότητα και η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι τόσο εύκολη”.

Ο καθηγητής επεσήμανε, ωστόσο, ότι η σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι παντού ίδια: “Φοράμε πάντα τη μάσκα – ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους- όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Εξετάζεται και για την Αττική ποιο είναι το καλύτερο μέτρο, έτσι ώστε (η χρήση μάσκας) να εφαρμόζεται στον μεγαλύτερο βαθμό και να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα” σημείωσε ο κ. Παρασκευής, ενώ επεσήμανε ότι εάν η μάσκα γίνει υποχρεωτική ίσως γίνει “πιο σαφές” για όλους και “πιο εύκολα μεταφράσιμο” το ότι πρέπει να φοριέται όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τι είπε για τις “μάσκες παντού” ο καθηγητής Γώγος

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι: “Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο ‘πακέτο’ και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο.

Μιλώντας σχετικά με τις μάσκες, και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: “100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί”.

Κοτανίδου: Αυτή η εβδομάδα θα καθορίσει πού πάει η πανδημία

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό. Η κυρία Κοτανίδου υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας εβδομάδας καθοριστικής για το πού πάει η πανδημία στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. […] Περιμένουμε να δούμε σήμερα και αύριο τα κρούσματα, αναμένουμε 48 ώρες», είπε χαρακτηριστικά. Η καθηγήτρια σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν έρθει νέα μέτρα στο τραπέζι και επανέλαβε ότι οι επιστήμονες θα περιμένουν 48 ώρες για τυχόν νέες αποφάσεις.

Ερωτηθείσα αν έχει χαθεί ο έλεγχος στη χώρα, η Αναστασία Κοτανίδου είπε ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε θέση να συγκρατήσει την επιδημία, όμως θα πρέπει «να αποφασίσουμε όλοι να τηρήσουμε όσα έχουμε πει εδώ και τόσο καιρό. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα».

Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του συστήματος

Η καθηγήτρια μίλησε και για τις μάσκες επισημαίνοντας ότι «το να μην κρατάμε αποστάσεις φορώντας μάσκα δεν προστατεύει στο 100%. Αλλά προστατεύει πολύ περισσότερο από το να μη φοράμε». Σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου, όλοι πρέπει να φορούν μάσκες, και σε εξωτερικό χώρο, όταν υπάρχει συνωστισμός, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός είναι παντού: «Δεν υπάρχει λόγος να διαχωρίζουμε περιοχές. Είδατε ότι έχουμε κρούσματα στην Αχαΐα, στα Ιωάννινα. Με το παραμικρό “ανοίγουν” εστίες σε οποιαδήποτε περιοχή. Ο ιός είναι εδώ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και εμείς τον μεταφέρουμε από τον έναν στον άλλον»

Καταλήγοντας, η καθηγήτρια είπε για την επάρκεια των ΜΕΘ ότι «είμαστε έτοιμοι για περισσότερα κρούσματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα δεν θα ζοριστεί. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του συστήματος, γι’ αυτό υπάρχουν και πιο αυστηρά μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός κρουσμάτων. Εχουμε έναν αλγόριθμο που δείχνει αν κάποια περιοχή είναι στο κόκκινο και αν χρειάζονται άλλα μέτρα. Είναι ένας αλγόριθμος που εξετάζουμε καθημερινά. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα».

Συνωστισμός παντού, χωρίς αποστάσεις και μάσκες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις