Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Κένζο Τακάντα θάνατος: Από πωλητής σκίτσων, κορυφαίος σχεδιαστής μόδας
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κένζο Τακάντα θάνατος: Από πωλητής σκίτσων, κορυφαίος σχεδιαστής μόδας

Κένζο Τακάντα θάνατος: H ιστορία του μεγάλου σχεδιαστή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών χτυπημένος από Covid

Κένζο Τακάντα θάνατος: Γεννήθηκε το 1939 στην Ιαπωνία και υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τις επιταγές των γονιών του, σπουδάζοντας ξένες επιστήμες. Οι… αντοχές του όμως, τον κράτησαν μόλις έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο. Ο Κένζο Τακάντα είχε έναν και μοναδικό προορισμό. Τον κόσμο της μόδας. Σε ηλικία 19 ετών, αφήνει τις σπουδές του και γράφεται στο Bunka Fashion College, στο Τόκυο. Από τότε, το 1958, ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι. Ένα ταξίδι με δυσκολίες, αλλά με πολλή αγάπη για τη μόδα και τον χώρο, που τελικά τον δικαίωσε και τον κατέταξε στο πάνθεον των μεγάλων σχεδιαστών.

Η διαδρομή του ξεκίνησε στο Παρίσι. Πριν τον υποδεχθεί η πόλη του φωτός, όμως, έδωσε μεγάλη μάχη για να ανοίξει τις πόρτες στους άντρες σχεδιαστές, στην Ιαπωνία. Η παρουσία του δεν ήταν αρρεστή, γεγονός που πλήρωσε με την καταστροφή του διαμερίσματός του από κυβερνητικούς. Το 1964, με τα λεφτά της αποζημίωσης που έλαβε από το κράτος, πήρε το πλοίο για το Παρίσι. Μετά από ταξίδι ενός μήνα, και αφού πέρασε από Χονγκ Κονγκ, Σαϊγκόν, Βομβάη και Μασσαλία, έφτασε στο Παρίσι, την 1η Ιανουαρίου 1965.

Ξεκίνησε πουλώντας σκίτσα σε οίκους μόδας

Η ζωή στο Παρίσι δεν ήταν εύκολη. Ξένος τόπος, ξένη γλώσσα, άλλα ήθη και έθιμα, άλλος πολιτισμός. Παρόλα αυτά, ο Τακάντα δεν πτοήθηκε. Ξεκίνησε πουλώντας σκίτσα σχεδίων σε οίκους μόδας, με 25 φράγκα το καθένα. Ο καιρός περνούσε και το σκηνικό δεν άλλαζε. Μάλιστα, σκέφτηκε ακόμη και να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Τελικά ορκίστηκε να μείνει, να δουλέψει πιο εντατικά και να μην φύγει μέχρι να πετύχει κάτι σπουδαίο. Στόχος του ήταν να ανοίξει τον δικό του οίκο μόδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Takada εργάστηκε ως στιλίστας σε έναν κατασκευαστή υφασμάτων που ονομάζεται Pisanti.

Ο Takada ανοίχτηκε και στον χώρο των αρωμάτων. Πρώτα πειραματίστηκε με αρώματα δημιουργώντας το King Kong το 1980, το οποίο έφτιαξε «μόνο για διασκέδαση». Το 1988, η σειρά των αρωμάτων για γυναίκες ξεκίνησε με τους Kenzo de Kenzo (τώρα γνωστό ως Senta Sent Beau), Parfum d’été, Le monde est beau και L’eau par Kenzo. Το Kenzo pour Homme ήταν το πρώτο του ανδρικό άρωμα (1991). Το FlowerbyKenzo, που κυκλοφόρησε το 2000, καταχωρήθηκε από τον ιστότοπο της Vogue ως ένα από τα καλύτερα κλασικά γαλλικά αρώματα όλων των εποχών. Το 2001 κυκλοφόρησε επίσης μια γραμμή περιποίησης δέρματος, η KenzoKI.

Η σύνταξη δεν τον κράτησε εκτός μόδας

Ο Takada ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του το 1999 για να ακολουθήσει καριέρα στην τέχνη, αφήνοντας τους Roy Krejberg και Gilles Rosier να χειριστούν το σχεδιασμό των ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων του Kenzo, αντίστοιχα. Ωστόσο, το 2005 επανεμφανίστηκε ως σχεδιαστής διακόσμησης παρουσιάζοντας το Gokan Kobo, μια μάρκα επιτραπέζιων σκευών, οικιακών αντικειμένων και επίπλων. Μετά από λίγα χρόνια, ήθελε να πάρει μια νέα κατεύθυνση, δηλώνοντας «όταν σταμάτησα να δουλεύω πριν από πέντε χρόνια, πήγα για διακοπές, ξεκουράστηκα, ταξίδεψα. Και όταν αποφάσισα να εργαστώ ξανά, είπα στον εαυτό μου ότι θα ήταν στη διακόσμηση, κάτι περισσότερο από τη μόδα». Επιπλέον, το 2013 ο Kenzo εντάχθηκε στην Ασιατική Ομοσπονδία Ραπτικής ως ο πρώτος Επίτιμος Πρόεδρος του οργανισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις