Γιαβούζ τώρα – Κύπρος: Η ανακοίνωση της Κομισιόν

ΚΟΣΜΟΣ

Γιαβούζ τώρα – Κύπρος: Η ανακοίνωση της Κομισιόν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Γιαβούζ τώρα - Κύπρος: «Περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο

05.10.2020 | 14:40

Γιαβούζ τώρα – Κύπρος: «Eυπρόσδεκτο βήμα» χαρακτήρισε η Κομισιόν την αποχώρηση του «Γιαβούζ» τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του “Γιαβούζ” αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την οποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Νωρίτερα, την ίδια άποψη είχε εκφράσει και η Λευκωσία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Γιαβούζ, το οποίο εγκατέλειψε χθες την θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου, έφθασε στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τον ιστότοπο στοιχείων ναυσιπλοΐας Refinitiv Eiko.

Εγκατέλειψε την Κύπρο

Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz εγκατέλειψε την Κυριακή τη θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, δημιουργώντας ελπίδες για μείωση των κλιμακούμενων εντάσεων σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa. Το πλήρωμα του Yavuz πραγματοποιούσε έρευνες για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης στη Λευκωσία, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα. Τελικώς, έφθασε στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τον ιστότοπο στοιχείων ναυσιπλοΐας Refinitiv Eiko. Το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasa παραμένει νοτιοανατολικά της Κύπρου και οι δραστηριότητές του έχουν παραταθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

 

Exit mobile version