Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελλάδα κορονοϊός – Κοτανίδου: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα κορονοϊός – Κοτανίδου: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Ελλάδα κορονοϊός - Κοτανίδου: Η Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε πως αυτή η εβδομάδα θα καθορίσει το πού θα πάει η πανδημία στην Ελλάδα - Θα περιμένουμε 48 ώρες

Ελλάδα κορονοϊός – Κοτανίδου: Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού έχει προβληματίσει τους επιστήμονες της χώρας. Περιστατικά συνωστισμού σε πλατείες καθώς και σε μπαρ ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Το δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» για τη χώρα είναι οι κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία όπου καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή ήταν ελαφρώς μειωμένα, λόγω Σαββατοκύριακου. Σήμερα, ωστόσο, θα δοθεί η πραγματική εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορονοϊό. Η κυρία Κοτανίδου υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας εβδομάδας καθοριστικής για το πού πάει η πανδημία στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Περιμένουμε να δούμε σήμερα και αύριο τα κρούσματα, αναμένουμε 48 ώρες», είπε χαρακτηριστικά. Η καθηγήτρια σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν έρθει νέα μέτρα στο τραπέζι και επανέλαβε ότι οι επιστήμονες θα περιμένουν 48 ώρες για τυχόν νέες αποφάσεις.

«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του συστήματος»

Η καθηγήτρια μίλησε και για τις μάσκες επισημαίνοντας ότι «το να μην κρατάμε αποστάσεις φορώντας μάσκα δεν προστατεύει στο 100%. Αλλά προστατεύει πολύ περισσότερο από το να μη φοράμε». Σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου, όλοι πρέπει να φορούν μάσκες, και σε εξωτερικό χώρο, όταν υπάρχει συνωστισμός, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός είναι παντού: «Δεν υπάρχει λόγος να διαχωρίζουμε περιοχές. Είδατε ότι έχουμε κρούσματα στην Αχαΐα, στα Ιωάννινα. Με το παραμικρό “ανοίγουν” εστίες σε οποιαδήποτε περιοχή. Ο ιός είναι εδώ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και εμείς τον μεταφέρουμε από τον έναν στον άλλον»

Καταλήγοντας, η καθηγήτρια είπε για την επάρκεια των ΜΕΘ ότι «είμαστε έτοιμοι για περισσότερα κρούσματα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα δεν θα ζοριστεί. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του συστήματος, γι’ αυτό υπάρχουν και πιο αυστηρά μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός κρουσμάτων. Εχουμε έναν αλγόριθμο που δείχνει αν κάποια περιοχή είναι στο κόκκινο και αν χρειάζονται άλλα μέτρα. Είναι ένας αλγόριθμος που εξετάζουμε καθημερινά. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις