Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

29

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει τους τυφλούς βομβαρδισμούς
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει τους τυφλούς βομβαρδισμούς

Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Με άγριο βομβαρδισμό του Στεπανακέρτ, πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσπαθούν οι Αζέροι να κάμψουν την αντίσταση και το ηθικό των Αρμενίων.

Ναγκόρνο Καραμπάχ τώρα: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων. «Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία Μάρτιν Σούεπ.

«Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές. Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Τις τελευταίες ημέρες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαπιστώσει αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή δεκάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής από τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Έχουν καταστραφεί εκατοντάδες νευραλγικές υποδομές

Εκατοντάδες σπίτια και νευραλγικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τα πυρά βαρέων όπλων και από αεροπορικές επιδρομές, με την χρήση και πυραύλων, τονίζει η ΔΕΕΣ, η οποία αναφέρει ζημίες σε οδικές αρτηρίες, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.

«Οικογένειες μετακινούνται αναζητώντας ασφαλή τόπο, ενώ άλλες έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια, χωρίς θέρμανση, νύκτα και μέρα, για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις». Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, υπενθυμίζει ότι η χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα κατά στρατιωτικών στόχων σε κατοικημένες περιοχές δύναται να συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει τις τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις.

Δείτε ακόμη
Αζερμπαϊτζάν: «Η Αρμενία φέρνει Έλληνες μισθοφόρους στο μέτωπο
Μήνυμα αλληλεγγύης στους Αρμένιους από τον Αντώνη Σαμαρά
Αρμενία, μια πανέμορφη χώρα στο “στόμα του λύκου”
Απέναντι σε όλους η Τουρκία – Πολλά τα μέτωπα, τσακισμένη η οικονομία
Οι Αρμένισσες κομάντο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Έλληνας πρώην υπαξιωματικός ετοιμάζεται για Ναγκόρνο – Καραμπάχ: «Θα τσακίσω τον Τούρκο»
Διψάει για πόλεμο η Τουρκία: «Απορρίπτουμε τις ρηχές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρος»
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το όραμα του Ερντογάν και ο ISIS
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις