Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν πόλεμος: Μαίνονται οι μάχες, νέο μήνυμα Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν πόλεμος: Μαίνονται οι μάχες, νέο μήνυμα Ερντογάν

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν πόλεμος: Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή - Τουλάχιστον 191 νεκροί από την έναρξη της ένοπλης διένεξης, ωστόσο ο αριθμός θεωρείται ότι έιναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς το Μπακού δεν δημοσιοποιεί τις απώλειές του

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν πόλεμος: «Σφοδρές μάχες» σημειώθηκαν σήμερα στη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στρατιώτες αυτής της αυτόνομης περιφέρειας «κατάφεραν να σταματήσουν τη μεγάλης κλίμακας επίθεση» του αζερικού στρατού, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. Ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ «κατάφερε να σταματήσει τη μεγάλης κλίμακας επίθεση του εχθρού» ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου, Σουσάν Στεπανιάν, η οποία σημείωσε πως «σφοδρές μάχες» σημειώνονται αυτή την ώρα σε πολλούς τομείς του μετώπου. Σε έναν από αυτούς, «οι δυνάμεις μας αντεπιτέθηκαν», διευκρίνισε η Στεπανιάν. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα για έβδομη ημέρα ανάμεσα στον στρατό αυτής της αυτόνομης περιοχής του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την Αρμενία, και το Αζερμπαϊτζάν.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες την περασμένη Κυριακή, έχουν δοθεί μόνο μερικοί απολογισμοί που κάνουν λόγο συνολικά για 191 θανάτους: 158 στρατιώτες του Καραμπάχ, 14 Αρμένιοι άμαχοι και 19 Αζέροι άμαχοι, καθώς το Μπακού δεν κοινοποιεί τις απώλειές του. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας στις αρχές των χρόνων του 1990 πόλεμο που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων. Το μέτωπο έχει σχεδόν «παγώσει» από τότε, παρότι τακτικά σημειώνονται συγκρούσεις, αφού δεν έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία.

Νέα, μεγάλης κλίμακας, επίθεσης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εξαπέλυσαν σήμερα χερσαίες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που επικαλείται τον αρμένικο στρατό, τα στρατεύματα προήλαυσαν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών, από βορρά και νότο. Το Γερμανικό Πρακτορείο dpa επεσήμανε ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιώσει τις αναφορές από ανεξάρτητη πηγή. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ακόμη ότι καταρρίφθηκαν τρία αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το TASS. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ωστόσο, διέψευσε σήμερα τις αναφορές της Αρμενίας, περί κατάρριψης αεροσκαφών.

«Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν καταρρίφθηκε ούτε ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας Βαγκίφ Ντιαργκάλι σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν «συνεχίζουν να καταστρέφουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό των αρμενικών δυνάμεων». Χθες το υπουργεί Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για επίθεση στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Άρτσρουν Χοβανισιάν, δεν διευκρίνισε τι είδους επίθεση ξεκίνησε από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ή τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Πρόσθεσε όμως ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και ομάδες διάσωσης ενώ καταστράφηκαν και υποδομές στην πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αρκετές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της αποσχισμένης δημοκρατίας. «Χτύπησαν το Στεπανακέρτ», δήλωσε ο Άρτσρουν Χοβανισιάν ενώ ανάρτησε και σχετικό tweet με τις εξελίξεις στην περιοχή.

https://twitter.com/Marinochka_San/status/1311972366524743680?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311972366524743680%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Fworld%2F298140%2Fnagkorno-karampax-nea-xersaia-epithesi-toy-azermpaitzan-apantisi-apo-tin-armenia

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν πόλεμος: Προειδοποίηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, υπογράμμισαν ότι είναι ανεπίτρεπτη η εμπλοκή στην διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μαχητών από άλλες περιοχές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «υπογραμμίστηκε η απαίτηση για σταθμισμένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της παροχής συνδρομής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στο Μπακού και το Γερεβάν».

Οι δύο υπουργοί τάχθηκαν επίσης υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Λαβρόφ κατά την συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου, έδωσε προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπρόσωποι της ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι δύο υπουργοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Νακγόρνο Καραμπάχ.

Ερντογάν: Παραμένουμε στο πλευρό των καταπιεσμένων

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία υποστηρίζει τους “καταπιεσμένους” στον Καύκασο, όπου η Άγκυρα στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στην επταήμερη σφοδρή μάχη του εναντίον αρμενικών δυνάμεων στον αποσχισθέντα θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. “Αγωνιζόμαστε μέρα και νύχτα για τη χώρα μας προκειμένου να πάρει τη θέση που της αξίζει στην συνολική παγκόσμια τάξη. Παραμένουμε στο πλευρό των καταπιεσμένων οπουδήποτε από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις