Αθήνα

°C

Τετάρτη

21

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ζαρούλια Βουλή – Μητσοτάκης: “Κόπηκε” ο διορισμός με παρέμβαση πρωθυπουργού
ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΦΟΡΜΟΥΛΑ

Ζαρούλια Βουλή – Μητσοτάκης: “Κόπηκε” ο διορισμός με παρέμβαση πρωθυπουργού

Ζαρούλια Βουλή - Μητσοτάκης: Μπλόκο επιχειρείται από το Μαξίμου στον διορισμό της πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ζαρούλια Βουλή – Μητσοτάκης: Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «κόπηκε» ο διορισμός στη Βουλή της πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να ενοχλήθηκε όταν έμαθε την είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή. Ετσι, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τασούλας δήλωνε ότι μετά την απόφαση για την Χρυσή Αυγή από το Δικαστήριο (την ερχόμενη Τετάρτη) θα δρομολογηθεί η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επιτρέπει σε πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα να διορίζουν μετακλητούς και μέχρι τότε δεν πρόκειται να επικυρωθεί η πρόσληψη Ζαρούλια, ούτε να αναλάβει καθήκοντα μετακλητού στη Βουλή.

Ολόκληρη η δήλωσή του Κ. Τασούλα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου, στον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής:

«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους.  Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου.  Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο. Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής.  Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή.

Ο διορισμός της Ελ. Ζαρούλια δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η τοποθέτησή της στηρίχθηκε στις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων.

Τι εξηγούσαν αρχικά κύκλοι του προέδρου της Βουλής

Αρχικά, κύκλοι του προέδρου της Βουλής διευκρίνιζαν, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το περιστατικό: Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου υπαλλήλου και να πάρει τη θέση του η κα Ζαρούλια. Εκανε χρήση του δικαιώματος που έχει ως πολιτικός αρχηγός. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να υποδείξει πιο πρόσωπο θα επιλεγεί να πάρει τη θέση. Βάσει του πλαισίου που ισχύει έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει εκεί τη γυναίκα του (απαγορεύεται μόνο συγγενής πρώτου βαθμού)».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του εξαπέλυσε «πυρά» στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. «Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια», κατέληξε.

Μετά τη διαρροή από κύκλους του προέδρου της Βουλής, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

«Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».

Χρηστίδης: Έπρεπε να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν άλλαξε τον Κανονισμό της Βουλής και χαρακτήρισε «πρόκληση» τον διορισμό Ζαρούλια.

«Είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στη Βουλή εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον Κανονισμό, ενώ θα μπορούσε. Η δε υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι πρόκληση», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις