Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2020: Ο Πρωθυπουργός επιμένει σε τέσσερα θέματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2020: Ο Πρωθυπουργός επιμένει σε τέσσερα θέματα

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2020: Στην ασφάλεια της χώρας η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο στην Ελλάδα κατέγραψε «νίκη» της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2020: Ο Πρωθυπουργός σε τέσσερα θέματα επιμένει με σαφή στόχο πραγματοποίησης αποτελεσμάτων. Ασφάλεια χώρας, υγεία στους Έλληνες πολίτες, οικονομική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτά τα τέσσερα σημεία δίνει τεράστια προτεραιότητα, αφού σ’ αυτούς τους πυλώνες στηρίζεται όλη η χώρα. Στην ασφάλεια της χώρας η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο στην Ελλάδα κατέγραψε «νίκη» της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας. Οι δηλώσεις Πομπέο και η επιλογή να μην επισκεφθεί την Τουρκία προκάλεσαν σοκ στην Άγκυρα, που εκδηλώθηκε με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Ερντογάν, του AKP, Ομέρ Τσελίκ. Επίσης, η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη βάση της Σούδας με τον μόνιμο ελλιμενισμό ενός εκ των μεγαλύτερων πλοίων του αμερικανικού στόλου, του Hershel «Woody» Williams, αναβαθμίζει τόσο τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και τον στρατηγικό ρόλο της Σούδας στην περιοχή της Μεσογείου.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ. Ο Τσελίκ υποστήριξε πως η μονομερής δήλωση υποστήριξης των ΗΠΑ -διά στόματος Μάικ Πομπέο- προς την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και βάζει εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Ομέρ Τσελίκ σημείωσε πως και η επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά τροφοδοτεί το πολιτικό αδιέξοδο στο ζήτημα του Κυπριακού, που, όπως υποστηρίζει, στηρίζει η Λευκωσία.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2020: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή»

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, εκφράζοντας παράλληλα και τη στήριξή του στη χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Πομπέο ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδας-ΗΠΑ -αργότερα ανακοινώθηκε ο ελλιμενισμός αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα- και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, αλλά και ότι «είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και τη στρατιωτική ηγεσία».

Υγεία Ελλήνων – Κορονοϊός

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει «ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και πρόσθεσε ότι οι δομές των νοσοκομείων αντέχουν και ενισχύονται. «Καθώς η απειλή ξαναφουντώνει σας καλώ σε νέα εγρήγορση, χωρίς νέα μέτρα, αλλά με εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε αστοχίες, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του. Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο “Σωτηρία” με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες».

Οικονομία – Κοινωνική συνοχή

Εδώ έχουμε μπαράζ νέων μέτρων:

  1. Αναστολές συμβάσεων: Έως Οκτώβριο σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, αθλητισμό, πολιτισμό.
  2. Πρόγραμμα ΣΥΝ –ΕΡΓΑΣΙΑ: Επεκτείνεται έως τέλος του χρόνου.
  3. Επιδόματα ανεργίας: Παράταση 2 μηνών επιδομάτων που έληξαν.
  4. Ημέρες εργασίας: Σε τουριστικά- επισιτιστικά επαγγέλματα με 50 ένσημα.
  5. Τηλεργασία: Παρατείνεται έως 31/12/2020.
  6. Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, τέχνη, πολιτισμό, ξεναγούς.
  7. Άδειες: Αναπλήρωση χρόνου από την εργασία λόγω καραντίνας.
  8. Γονείς: Ειδική άδεια αν νοσήσουν παιδιά λόγω Covid-19.
  9. Πάγωμα φόρων – εισφορών: Έως 1/5/2021
  10. Ρύθμιση: Σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες με 2,5%.
  11. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Γ΄ κύκλος, 1 δισ.
  12. Ενοίκια: Μικρή παράταση μείωσης 40%.
  13. Ιδιότητες: Κίνητρα για οικειοθελή μείωση ενοικίων.
  14. Αναδρομικά: Καταβολή «το συντομότερο δυνατόν».
  15. Εργαζόμενοι: Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Πόσο κοστίζουν τα μέτρα

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: 800.000.000€
  • Αναδρομικά συνταξιούχων: 1,8 δισ.€
  • Αυξήσεις αναδρομικά Ν. Βρούτση: 460.000.000€
  • Τέλος η έκτακτη εισφορά: 800.000.000€
  • Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας: 44.000.000€
  • Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: 300.000.000€
  • Επέκταση επιδομάτων ανεργίας: 350.000.000€
  • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ: 150.000.000€
  • Δ΄ κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής: 2,1 δισ. €

Δείτε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μισέλ, αισιοδοξία στην Άγκυρα
Στην Κάρπαθο το Σάββατο η ΠτΔ
“Ο κολλητός του Τσίπρα ονειρεύεται αντάρτικα κι εμφυλίους”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις