ΑΑΔΕ – Ηλεκτρονικά βιβλία: Tέλος τα χειρόγραφα τιμολόγια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ – Ηλεκτρονικά βιβλία: Tέλος τα χειρόγραφα τιμολόγια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

ΑΑΔΕ - Ηλεκτρονικά βιβλία: Tέλος τα χειρόγραφα τιμολόγια - Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει online την φύλαξη βιβλίων και στοιχείων - 100 μέρες προσαρμογής στο MyDATA για 1,5 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις

02.10.2020 | 09:31

ΑΑΔΕ – Ηλεκτρονικά βιβλία: Τέλος στις «φουσκωμένες» δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών βάζει ο ΑΑΔΕ μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων. Με απόφαση Βεσυρόπουλου, η πλατφόρμα mydata.aade.gov.gr άνοιξε από εχθές κανονικά. Και μαζί της άνοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων με την εφορία. Εποχή όπου τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια θα ανήκουν κυρίως το παρελθόν. Αλλάζει ταυτόχρονα και ο τρόπος δουλειάς των λογιστών, καθώς η πλατφόρμα MyDATA γίνεται πλέον όχι μόνο «εργαλείο», αλλά νέο γραφείο τους και τρόπος δουλειάς.

Νωρίτερα από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, η Ελλάδα είναι ίσως από τις ελάχιστες χώρες όπου, μετά από 7 δεκαετίες χειρόγραφης τήρησης, τα βιβλία των επιχειρήσεων θα φυλάσσονται on line στους servers της Εφορίας, και όχι σε κάποια κλειστά μπαούλα. Και πλέον η Εφορία θα επιβλέπει ηλεκτρονικά όλες τις κινήσεις, χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ραντεβού για επίσκεψη στην έδρα της επιχείρησης ή προσκόμιση των βιβλίων για έλεγχο στη ΔΟΥ.

Οι επόμενες 100 μέρες

Τις επόμενες 100 μέρες, πολλά έχουν να συμβούν και να ακουστούν. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου, έστω και αν η υποχρεωτική εφαρμογή βαπτίζεται «πιλοτική». Η μόνη υποχρέωση που αναιρείται (εν μέρει και υπό όρους) είναι η πρόβλεψη για αναδρομική δήλωση των εσόδων Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, από Οκτώβριο πλέον ξεκινά η υποβολή στην πλατφόρμα των στοιχείων εσόδων κάθε επιχείρησης, ακόμα και της πιο μικρής που τηρεί βιβλία. Με ελαστικότητα για τον πρώτο καιρό και με διάθεσης επίλυσης προβλημάτων που θα ανακύψουν ως το τέλος του έτους. Πρωτοχρονιά ή –έστω- αρχές του 2021 όλα και όλοι θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Exit mobile version