Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ για Τουρκία: Γιατί η Γερμανία θέλει να τα έχει… “πλακάκια” με τον Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για Τουρκία: Γιατί η Γερμανία θέλει να τα έχει… “πλακάκια” με τον Ερντογάν

Μέρκελ για Τουρκία: Η Μέρκελ ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά το 2005 και δεν πρόκειται να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Αυτό το ξέρουν στις Βρυξέλλες, το ξέρουν και στην Αθήνα.

Μέρκελ για Τουρκία: Δεν είναι μόνο οι γερμανικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Τουρκία, άρα τα οικονομικά συμφέροντα. Ούτε οι Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία που έχουν εκλογική δύναμη. Ο βασικός λόγος για τον οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στηρίζει τόσο θερμά τον Ρ. Τ. Ερντογάν είναι ότι του χρόνου το φθινόπωρο η θητεία της λήγει, δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, και δεν θέλει να έχει στο βιογραφικό της μια στρατιωτική σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο όσο η ίδια είχε την προεδρία της ΕΕ, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.

Η Μέρκελ ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά το 2005 και δεν πρόκειται να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Αυτό το ξέρουν στις Βρυξέλλες, το ξέρουν και στην Αθήνα.

Επειδή δεν υπήρξε ηγέτιδα των μεγάλων οραμάτων, αυτό που την ενδιαφέρει για την υστεροφημία της, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, είναι να καταγραφεί ότι:

Κράτησε την ευρωζώνη ενωμένη παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση.

Χειρίστηκε όσο μπορούσε καλύτερα το προσφυγικό.

Αντιμετώπισε την επέλαση της ακροδεξιάς.

Εγγυήθηκε την “κανονικότητα” σε ολόκληρη την ΕΕ.

Υποκύπτει στον εκβιασμό Ερντογάν

Αυτή η “κανονικότητα” κινδυνεύει αν γίνει ένα θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Και ο Ερντογάν εκβίασε ωμά: Εάν επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση στην Τουρκία, δεν θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και το Oruc Reis θα επιστρέψει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – την επόμενη φορά κοντά στην Κρήτη. Από την άλλη, με την άρνηση των χωρών μελών της ΕΕ να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στο προσφυγικό, η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για το Βερολίνο.

Μιλώντας χθες στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας: “Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες». Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Παράλληλα η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.»

Δείτε ακόμη
Απέναντι σε όλους η Τουρκία – Πολλά τα μέτωπα, τσακισμένη η οικονομία
Προκαλεί πάλι ο Ακάρ με το Καστελόριζο: Ζητάει την αποστρατιωτικοποίησή του
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης Ελλάδας – Τουρκίας
Ναι της Μέρκελ για κυρώσεις στην Λευκορωσία, “μόκο” για την Τουρκία
Ημέρα Ανεξαρτησίας: Ποιοι ήταν τελικά αυτοί που δεν ήθελαν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις