Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – αναβάθμιση: Η κρίση με την Τουρκία φέρνει κύμα εξοπλισμών
ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – αναβάθμιση: Η κρίση με την Τουρκία φέρνει κύμα εξοπλισμών

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας - αναβάθμιση: Ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει καλά ότι οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και σημαντικό εργαλείο που μπορεί να κρίνει τις σύγχρονες μορφές ένοπλων συγκρούσεων και στοχεύει στην καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίησή τους.

Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – αναβάθμιση: Υπό διαμόρφωση παραμένει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα υιοθετηθεί για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, σημαντικές προσθήκες αναμένονται να γίνουν και στο Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open η κρίση με την Τουρκία φέρνει ένα κύμα εξοπλισμών συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσε η απόφαση για αναβάθμιση 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην κατηγορία Viper, δηλαδή ένα στάδιο πριν το επίπεδο της πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών. Η Τουρκία σήμερα δεν διαθέτει ανάλογα. Σύμφωνα με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος μίλησε στο Open, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη «είναι πολύ υπέρτερα των υφιστάμενων δυνατοτήτων της τουρκικής αεροπορίας και αυτό από μόνο του συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα».

Όπως αναφέρει το Open, «αφεντικό» στον αέρα πάνω από το Αιγαίο θα καταστήσει την Ελληνική αεροπορία και η απόκτηση των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale, που θα πετάξουν στους ελληνικούς ουρανούς από τα τέλη του 2021. Ο πύραυλος «Meteor» που θα φέρουν τα Rafale αποτελεί «εφιάλτη» για τα αντίπαλα αεροσκάφη καθώς με το εξελιγμένο ραντάρ τους χτυπούν, πριν γίνει αντιληπτό το αεροσκάφος που τους φέρει. «Το οπλικό σύστημα που έχει το αεροσκάφος Rafale, οι δυνατότητες του συστήματος αυτοπροστασίας αλλά και η δυνατότητα των νέων όπλων που δύναται να φέρει, πραγματικά αποτελούν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή μας», αναφέρει ο κ. Βαΐτσης, ο οποίος έχει πετάξει ένα τέτοιο αεροσκάφος στο παρελθόν ως διοικητής της 110 ΠΜ.

Συνολικά η Ελλάδα θα δαπανήσει για την αμυντική της αναβάθμιση από αέρος

1,5 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση 84 F-16 52+ σε F16 κατηγορίας Viper

2 δισ. ευρώ για τα συνολικά 18 Rafale, μαζί με τον οπλισμό τους

Επιπλέον στο βάθος υπάρχει πάντα το αμερικανικό F-35 από το οποίο έχει αποβληθεί η Τουρκία λόγω της απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό με 4 φρεγάτες

Η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία αλλά και ο έλεγχος των θαλάσσιων οδών ανέδειξαν τις ανάγκες για ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, που θα μπορεί να επιχειρεί πέρα από το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα πάρθηκαν αποφάσεις που αφορούν:

τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων με εκτιμώμενο κόστος κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

τον εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ

Ο Αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Στέφανος Γκίκας τονίζει στο Open ότι «ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ είναι απολύτως απαραίτητος. Τα πλοία αυτά είναι 20 και πλέον χρόνια που πλέουν στα ελληνικά νερά και τα πελάγη της Μεσογείου».

Για τις φρεγάτες του ΠΝ αναμένεται να «ναυμαχήσουν» Αμερικανοί και Γερμανοί καθώς αμερικανικό επενδυτικό σχήμα έχει μπει στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου προβλέποντας το συμβόλαιο των νέων φρεγατών ενώ σταθερό ενδιαφέρον εκδηλώνουν και οι Γερμανοί.

15 εκατομμύρια «μπόνους» για τους φρουρούς των συνόρων

Έκτακτη ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα δοθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση της ηγεσίας του στρατεύματος και συγκεκριμένα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η ενίσχυση θα δοθεί επειδή το τελευταίο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν εκεί που έπρεπε και επιτέλεσε το καθήκον του με τον καλύτερο τρόπο.

Όπως αναφέρει το Open, υπάρχει ικανοποίηση για το πως αντέδρασε το ελληνικό αμυντικό σύστημα και αυτός είναι ο λόγος που χορηγούνται αυτά τα χρήματα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά είναι επιπρόσθετα της αποζημίωσης που θα λάβει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανάκληση των θερινών αδειών, που συνέβη μετά την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις από τον ναύσταθμο της Αττάλειας στις αρχές Αυγούστου.

Αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

Την ώρα που στις Βρυξέλλες στο ΝΑΤΟ και στο Βερολίνο η Τουρκία υποστηρίζει ότι επιθυμεί τον διάλογο. Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής σημειώθηκαν 39 παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις είχαμε σκληρές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη ενώ ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας πραγματοποίησε μια πτήση που σχεδόν «έκοψε» το Αιγαίο στη μέση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις