Αθήνα

°C

Πέμπτη

21

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αυθαίρετα προθεσμία σήμερα (30/9): Τελευταία ευκαιρία, ποιους αφορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυθαίρετα προθεσμία σήμερα (30/9): Τελευταία ευκαιρία, ποιους αφορά

Αυθαίρετα προθεσμία σήμερα (30/9): Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις, έδωσαν τη δυνατότητα και τον χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους

Αυθαίρετα προθεσμία σήμερα (30/9):  Σήμερα, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με «βαριές» αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5» (κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.), υπενθυμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Επιπλέον, για τις «κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4» οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας ωστόσο προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά σε κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει, επίσης, ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου. Ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Από την πληρωμή του παράβολου, ο μηχανικός έχει στη διάθεση του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις, έδωσαν τη δυνατότητα και τον χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους. Το ίδιο έπραξε και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με δύο παρατάσεις: μία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν μία που δόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

ΥΠΕΝ: «Νέα παράταση δεν θα δοθεί»

«Νέα παράταση δεν θα δοθεί. Είναι θέμα θεσμικής τάξης να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα αυτό. Αφενός διότι έχει δοθεί μέχρι τώρα επαρκέστατος χρόνος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ακινήτων τους και αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι και μετά από μια νέα παράταση κάποιοι την τελευταία στιγμή δε θα ζητούν μια νέα παράταση.

Καλούμε, λοιπόν, όσους πολίτες έχουν αυθαίρετα και δεν τα έχουν ακόμα τακτοποιήσει, να το πράξουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου» τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυθαίρετα προθεσμία σήμερα (30/9)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις