Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καστελόριζο Τουρκία: Τώρα θυμήθηκε ο Τσαβούσογλου να… καταδικάσει
ΚΟΣΜΟΣ

Καστελόριζο Τουρκία: Τώρα θυμήθηκε ο Τσαβούσογλου να… καταδικάσει

Καστελόριζο Τουρκία: Σημειώνεται πως σε αντίστοιχη κίνηση στην οποία προέβησαν Έλληνες εθνικιστές στη Θεσσαλονίκη, καίγοντας τουρκική σημαία, η Αθήνα προέβη αμέσως σε επίσημη καταδίκη μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Καστελόριζο Τουρκία: Με ένα λιτό σχόλιο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο το Σάββατο. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία που δείχνουμε στη δική μας και για τη σημαία των άλλων». «Δεν βρίσκουμε τις επιθέσεις στις σημαίες σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τεταμένες» αρκέστηκε να προσθέσει. Σημειώνεται πως σε αντίστοιχη κίνηση στην οποία προέβησαν Έλληνες εθνικιστές στη Θεσσαλονίκη, καίγοντας τουρκική σημαία, η Αθήνα προέβη αμέσως σε επίσημη καταδίκη μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τόσες ημέρες η Άγκυρα τηρούσε σιγή ιχθύος για το περιστατικό στο Καστελόριζο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Ως έθνος, είμαστε ευαίσθητοι στη δική μας σημαία και όλοι είναι ευαίσθητοι στη δική τους σημαία. Η σημαία μας κάηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και αντιδράσαμε. Πρέπει να δείξουμε την ευαισθησία που δείχνουμε στη δική μας και για τη σημαία των άλλων. Δεν βρίσκουμε τις επιθέσεις στις σημαίες σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τεταμένες. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη βασική στάση. Ακόμα και στους πολέμους, το τουρκικό έθνος σεβάστηκε τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων. Περιμένουμε σεβασμό για τη δική μας σημαία».

Φίλης: Έπρεπε να εγκλωβίσουμε ή να καταρρίψουμε το drone

Υπενθυμίζεται πως ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναφορικά με την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο, δήλωσε πως έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα.

“Η δική μου άποψη είναι πως όταν μιλάμε για το Καστελόριζο στις 28 Σεπτεμβρίου και μέχρι πριν από 10 μέρες ήμασταν στα πρόθυρα της σύρραξης με την Τουρκία η οποία έχει εστιάσει την προσοχή της στο Καστελόριζο, όταν μιλάμε για το Καστελόριζο σε αυτή τη χρονική στιγμή, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει εγκλωβίσει ή και καταρρίψει το drone. Ήταν μη επανδρωμένο, δεν μιλάμε για απώλεια ανθρώπινης ζωής όπου τα μετράς αλλιώς τα πράγματα.

Ήταν ένα drone που πέρασε πάνω από μία περιοχή τόσο ευαίσθητη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί, λοιπόν, ενώ η προσοχή μας είναι στραμμένη στο Καστελόριζο, να επιτρέπουμε μία τέτοια προβοκάτσια. Εγώ σας λέω ότι δεν προήλθε από την επίσημη τουρκική ηγεσία και ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία. Μπορεί να ήταν από κάποιους που θέλουν να τορπιλίσουν τον διάλογο, ή κάποιους που προέρχονται από τουρκικό βαθύ κράτος. Οτιδήποτε και να είναι, όταν ένα drone, μη επανδρωμένο, το οποίο βρίσκεται πάνω από το Καστελόριζο, σε μία περιοχή που υποτίθεται είναι “αστακός” από στρατιωτικής πλευράς, παίζει εμβατήρια, παίζει τον τουρκικό εθνικό ύμνο και ρίχνει μπογιά στην ελληνική σημαία, δεν μπορεί τίποτα λιγότερο να γίνει από ελληνικής πλευράς από τον εγκλωβισμό ή την κατάρριψή του. Βάζω τον εγκλωβισμό πρώτο, όχι γιατί η κατάρριψη είναι ακραία, το αντίθετο, αλλά με τον εγκλωβισμό θα παίρναμε και στοιχεία”.

Δείτε ακόμη
Νέο “χαστούκι” στην Τουρκία – Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις προστάτεψαν την πτήση της ΠτΔ
“Αναστατωθήκαμε, ακούγαμε τουρκικά τραγούδια” – Χατζηθεοδοσίου για το drone στο Καστελόριζο
Πληρωμένοι τουρίστες “πίσω” από τη χυδαία πρόκληση στο Καστελόριζο;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις