Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πομπέο – Μητσοτάκης Χανιά: Το “ευχαριστώ” του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον πρωθυπουργό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο – Μητσοτάκης Χανιά: Το “ευχαριστώ” του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον πρωθυπουργό

Πομπέο - Μητσοτάκης Χανιά: Βαρύνουσας σημασίας αποδεικνύεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Πομπέο – Μητσοτάκης Χανιά: Με μια φωτογραφία και ένα μήνυμα ευχαρίστησε ο Μάικ Πομπέο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φιλοξενία στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά. «Ευχαριστώ», έγραψε στα ελληνικά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, «τον Ελληνα πρωθυπουργό γιατί μου έδειξε την πραγματική έννοια της ελληνικής φιλοξενίας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται σε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ ανθρώπων, μια απόδειξη των κοινών αξιών των χωρών μας και της διαρκούς φιλίας».

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τζέφρι Πάιατ και ο Νίκος Δένδιας να χαμογελούν, ενώ ετοιμάζονται να γευματίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού του γεύματος εργασίας περιλαμβάνει χωριάτικη σαλάτα, ντολμαδάκια, καλτσούνια κρητικά, γιουβέτσι μοσχάρι με κριθαράκι και τριμμένο κρητικό τυρί, κέικ σοκολάτας, τσικουδιά, λευκό και κόκκινο κρασί.

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη των κ.κ. Μητσοτάκη και Πομπέο στη βάση της Σούδας

Μητσοτάκης-Πομπέο στη Σούδα

«Η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε έναν ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς των σχέσεων των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι αντλείς από κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα δικανικά που εκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, θα είναι ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» σημειώνοντας ότι «στο νησί της Κρήτης δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και της ανατολικής Μεσογείου».

«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μαζί με αυτά της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο έδαφος απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις. Ενώ πολύ γρήγορα η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel «Woody» Williams ενός ενός εκ των μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις «πολύ σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», αλλα και στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Πομπέο: Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρχικά αναφέρθηκε στην φιλοξενία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα «να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε σύντομα τη φιλοξενία». «Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο. «Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής» πρόσθεσε και κατέληξε «είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις