Πλατείες κορονοϊός: Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αγοράζουν αλκοόλ

ΕΛΛΑΔΑ

Πλατείες κορονοϊός: Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αγοράζουν αλκοόλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πλατείες κορονοϊός: Οι εικόνες από τις γεμάτες πλατείες των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία στέλνει συνεχώς μηνύματα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα της

29.09.2020 | 20:35

Πλατείες κορονοϊός: Είναι λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα. Οι τελευταίοι πελάτες προμηθεύονται – στο παρά πέντε – αλκοόλ, τσιγάρα και σνακ από τα περίπτερα. Οι περιπτερούχοι διαμαρτύρονται. Όπως λένε το κλείσιμο των περιπτέρων δεν θα βοηθήσει στην αποφυγή του συνωστισμού στις πλατείες.

Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι μιλούν για ένα τεράστιο πλήγμα στον κλάδο και ανησυχούν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Η κυρία Αλέκα θα μείνει όλο το βράδυ ξάγρυπνη να φυλάει το περίπτερο αφού κανονικά είναι 24ωρο και δεν έχει ρολά.

Το όριο των 9 ατόμων, οι συχνές περιπολίες, και το κλείσιμο μπαρ περιπτέρων και μίνι μάρκετ φαίνεται πως δεν αποδίδουν. Οι πλατείες συνεχίζουν να γεμίζουν. Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μολύνει δεκάδες. Έτσι οι πλατείες παραμένουν ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους ειδικούς.

Πιθανότητα υπερμετάδοσης

Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ανέφερε ότι «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι». «Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες, λόγω συνωστισμού. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Γιατί έκλεισαν τα περίπτερα- Τι απαντά ο Σύψας

Την ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε. Εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα. Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα» σημείωσε, προσθέτοντας πώς κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο «ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία».

Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, υποστήριξε ότι αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική». «Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες.

Ακόμα, ο καθηγητής, ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα που προηγείται στα κρούσματα αυτό το διάστημα είναι η ομάδα 18-40 ετών. «Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούν τους μεγαλύτερους» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάψει αυτή η ηλικιακή ομάδα να πάψει να διασπείρει τον ιό.

Exit mobile version