Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πομπέο Θεσσαλονίκη: Τι έκανε ο Πάιατ πριν τον υποδεχθεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Τι έκανε ο Πάιατ πριν τον υποδεχθεί

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε πεζοπορία στον Όλυμπο και μίλησε για νέα "ύψη" στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Παίατ αποκάλυψε με ανάρτησή του στο twitter ότι εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα για να κάνει μια πεζοπορία στο νησί των Θεών, στον Όλυμπο.

Ανάρτησε τέσσερις φωτογραφίες από τον Όλυμπο, με το μήνυμα: “Στον δρομο για⁦ @USConsulateThes έκανα μια εκπληκτική πεζοπορία στον Θρόνο του Δία. Ένας τέλειος τρόπος για να σηματοδοτήσω τα νέα “ύψη” στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας! Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψω.

Ο Πάιατ υποδέχθηκε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Σημειώνεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση ήταν παρών -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα δείχνει τους στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κομβικός ρόλος της χώρας μας στα δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο ως παράγοντας σταθερότητας, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον που θέλει να ενισχύσει την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία.

Παράλληλα η προσοχή εστιάζεται και στον τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό τον λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκης και με εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με το φυσικό αέριο. Το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται και από την δημοσιότητα που έχει δοθεί από State Department για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας.

Στο πατρικό του Μητσοτάκη ο Πομπέο

Στο Ακρωτήρι Χανίων στο σπίτι που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φιλοξένησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους και την σύζυγό του, τον Ιούλιο του 1991, θα υποδεχθεί σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος θα γευθεί την κρητική κουζίνα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις στενές προσωπικές σχέσεις των δύο αντρών οι οποίες χτίστηκαν πέρσι τον Οκτώβριο όταν είχε επισκεφθεί ο Μάικ Πομπέο την Αθήνα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραμείνει και το βράδυ της Τρίτης στα Χανιά και να αναχωρήσει την επόμενη μέρα, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Επίσκεψη Πομπέο με μηνύματα: Γιατί επιλέγει Θεσσαλονίκη και Σούδα – Αντιδρά η Τουρκία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις