Ανθυγιεινά σνακ – σούπερ μάρκετ: Απομακρύνονται από τα ταμεία στην Καλιφόρνια

ΚΟΣΜΟΣ

Ανθυγιεινά σνακ – σούπερ μάρκετ: Απομακρύνονται από τα ταμεία στην Καλιφόρνια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ανθυγιεινά σνακ - σούπερ μάρκετ: Το Μπέρκλεϊ, μια πανεπιστημιούπολη 120.000 κατοίκων κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, πρωτοπόρησε όσο αφορά την υγεία και την ευεξία των κατοίκων της.

28.09.2020 | 20:25

Ανθυγιεινά σνακ – σούπερ μάρκετ: Μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα του λιανεμπορίου έκαναν τα σούπερ μαρκετ στην πόλη του Μπέρκλεϊ στην βόρεια Καλιφόρνια. Με κόστος στον τζίρο τους έβαλαν πιο πάνω τη δημόσια υγεία και απαγόρευσαν την πώληση ζαχαρωτών ή αλμυρών προϊόντων τα οποία ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια μπροστά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, προκειμένου οι αρχές να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Το Μπέρκλεϊ, μια πανεπιστημιούπολη 120.000 κατοίκων κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, πρωτοπόρησε όσο αφορά την υγεία και την ευεξία των κατοίκων της  και το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα αυτή την εβδομάδα διάταξη που θα απαγορεύσει προϊόντα που περιέχουν περισσότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ή περισσότερα από 250 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου ανά μερίδα.

Απομακρύνθηκαν όλα τα ανθυγιεινά σνακ από τα ταμεία

Η διάταξη σημειώνει ότι “φθηνές τροφές πλούσιες σε αλάτι, κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα κυριαρχούν στα ράφια δίπλα στα ταμεία”. Οι πελάτες εκεί “τείνουν περισσότερο να κάνουν παρορμητικές αγορές και οι γονείς δίνουν μάχη με τα παιδιά τους που ζητούν γλυκό στο τέλος των αγορών”. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2019, οι κάτοικοι του Μπέρκλεϊ είχαν μειώσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά 21% την επομένη χρονιά της “φορολόγησης των αναψυκτικών”. Η μείωση έφθανε το 52% το 2017.

Πιο πάνω η δημόσια υγεία από τον τζίρο των σούπερ μαρκετ

Αυτή η απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για όλα τα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά. “Αυτό που είναι καλό για τους πελάτες στο Μπέρκλεϊ είναι και καλό για τα καταστήματά τας”, δήλωσε η Κέιτ Χάρισον, μια από τις αιρετές που επεξεργάστηκε το μέτρο. Το 2014, το Μπέρκλεϊ ήταν η πρώτη πόλη που επέβαλε φόρο στα αναψυκτικά, πρωτοβουλία που υιοθέτησαν στη συνέχεια αρκετές μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Η απαγόρευση, η οποία θα εφαρμοστεί σε 25 σούπερ μάρκετ της πόλης, θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Μάρτιο και οι πρώτες επισκέψεις των επιθεωρητών υγείας έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022. Γύρω στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή αλλιώς 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι χωρίς να υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να μείωσε το ποσοστό παχυσαρκίας από το 1980 και μετά.

Μάστιγα η παχυσαρκία για τις Η.Π.Α

Αυτά τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε 188 χώρες στον κόσμο, με τους Αμερικανούς να αποτελούν το 13% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παγκοσμίως, παρόλο που οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως τα σημερινά παιδιά είναι πιο βαριά από ποτέ, όπως προέκυψε από την έρευνα του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1980 και πλέον πάνω από το 22% των κοριτσιών και σχεδόν 24% των αγοριών στις ανεπτυγμένες χώρες είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πηγή: Bbc

Exit mobile version