Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας - Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν τα έντονα φαινόμενα.

28.09.2020 | 19:59

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες χτυπούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες, ωστόσο σύμφωνα με επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα πλήξει κι άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρωινές ώρες της Τρίτης τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η κακοκαιρία θα έχει διάρκεια από 24 μέχρι 48 ώρες και θα πλήξει πάλι τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, ίσως παρατηρηθεί απότομη ενίσχυση των ανέμων, τα γνωστά… μπουρίνια.

Ο καιρός την Τρίτη

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Σε ετοιμότητα η πολιτική προστασία

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και
λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια
καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες
περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και
γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Φωτιά σε σπίτι στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου λόγω κεραυνού

Φωτιά εκδηλώθηκε σε σπίτι στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από κεραυνό που χτύπησε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, στη στέγη της οικοδομής.

Η φωτιά στο σπίτι εξαπλώθηκε και οι πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου έσπευσαν στο σημείο για να την περιορίσουν, κάτι που κατάφεραν έπειτα από λίγη ώρα.

Πλημμύρες από την καταιγίδα σε Πάτρα και Μεσολόγγι

Η έντονη βροχόπτωση με διάρκεια και τα σβηστά τα αντλιοστάσια του Δήμου, ήταν οι αιτίες να πλημμυρίσουν όλοι οι δρόμοι και σπίτια στο Μεσολόγγι, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Η βροχή έχει σταματήσει εδώ και λίγη ώρα, με την Πυροσβεστική υπηρεσία Μεσολογγίου να αντλεί νερά από οικίες οι οποίες πλημμύρισαν, καθώς δέχθηκε πάνω από 37 κλήσεις για απάντληση υδάτων. Παράλληλα, δυνατές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας και στην Αχαΐα, με τις εικόνες από την Πάτρα να είναι χαρακτηριστικές…

Προβλήματα και στον δήμο Χάλκειας

Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και στον δήμο Χάλκειας στην Αιτωλοακαρνανία, με Γαβρολίμνη και Τρίκορφο να έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες βροχής. Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr, 3 άτομα αποκλείστηκαν μέσα στο σπίτι τους λόγω του ύψους των υδάτων, ενώ πλημμύρισαν σπίτια και περιουσίες, χωράφια με καλλιέργειες.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στα ρέματα της περιοχής αλλά και στα καμμένα ακριβώς πάνω από το Τρίκορφο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χάλκειας Σπ.Τραχίλη. Μηχανήματα έργου του δήμου και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση.

Exit mobile version