Πομπέο Θεσσαλονίκη: Στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Συμβολικής σημασίας η επίσκεψη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Συμβολικής σημασίας η επίσκεψη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα απασχολεί έντονα το τουρκικό Τύπο.

27.09.2020 | 10:25

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Είναι ούτως ή άλλως γνωστό ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ όχι μόνο με αφορμή τους S-400 αλλά με μια σειρά θεμάτων με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία και όχι μόνο. Όμως στην συγκεκριμένη συγκυρία που έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο οι κινήσεις του κάθε παίκτη κρύβουν το δικό τους μήνυμα. Στο μεταξύ η Άγκυρα εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών με την Αθήνα, με κάθε ευκαιρία θέτει θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών επιδιώκοντας να ανοίξει όσο περισσότερο γίνεται η βεντάλια των θεμάτων.

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ που βάζει ξεκάθαρα στον ορίζοντα την Χάγη, θέτει το ερώτημα σε πιο πλαίσιο θα συμφωνήσει η Τουρκία να γίνει αυτό. Αναλυτές σημειώνουν ότι η στρατηγική της Άγκυρας, που δέχεται πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, είναι να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Αθήνα. Παράλληλα η κυβέρνηση Ερντογάν, και στο εσωτερικό έχει περάσει το μήνυμα της σκληρής γραμμής σε ότι αφορά την υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας. Ο Ερντογάν αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνδέουν την όποια διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο με λύση στο Κυπριακό. Το θέμα είναι, αν αυτή τη φορά οι διερευνητικές, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κάποιες στιγμές έφτασαν πολύ κοντά σε διευθέτηση των ζητημάτων, θα οδηγήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα δείξουν πώς βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».

«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πομπέο Θεσσαλονίκη: Η ατζέντα

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη Δευτέρα τη χώρα μας, για δεύτερη φορά, καθώς και τη Λευκωσία και αυτό δείχνει τον στρατηγικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στους νέους αμερικανικούς σχεδιασμούς, μετά την συμφωνία αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πέρσι.

Στην ατζέντα της επίσκεψης του Πομπέο περιλαμβάνονται:

–    Το ενδιαφέρον για ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

–    Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Σούδας

Θέμα συζήτησης έχει αποτελέσει, στο μεταξύ, ότι ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως επίσης και τα μέρη που έχει επιλέξει να επισκεφθεί. Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα για να τονίσει τη στρατηγική σημασία της πόλης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια. Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι διεξάγεται ένας «υπόγειος πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το ποιος θα ελέγχει τη βαλκανική χερσόνησο.

Το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο δεν επισκέπτεται την Άγκυρα είναι μια ενέργεια «μήνυμα» προς την Τουρκία.

Επίσης, την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφτούν το επόμενο διάστημα οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, Δανίας και Ολλανδίας.

Exit mobile version