Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις στην Τουρκία: Προκλητική ξανά η σύμβουλος Μπορέλ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στην Τουρκία: Προκλητική ξανά η σύμβουλος Μπορέλ

Κυρώσεις στην Τουρκία: H Κομισιόν έχει λάβει αποστάσεις από την Τότσι, λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις ως πρόεδρος ενός ιταλικού ινστιτούτου

Κυρώσεις στην Τουρκία: Αν και θεωρητικά οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ηγετών που θα συναντηθούν την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι δε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το «όπλο» στην παρούσα φάση, προκειμένου να μη δυναμιτίσουν το κλίμα και να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι πέρασε η «σκληρή γραμμή» της Γερμανίας που εξαρχής δεν ήθελε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Την άποψη αυτή εκφράζει εδώ και πολύ καιρό άλλωστε η ειδική σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ, Νάταλι Τότσι, η οποία είχε προκαλέσει σάλο πριν από περίπου ένα μήνα, όταν, σε tweet της, είχε ουσιαστικά εξισώσει τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας με τις κινήσεις της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές και των δύο πλευρών ως «μάτσο».

Η Τότσι, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση μιας δεξαμενής σκέψης στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. «Ξεχάστε τις κυρώσεις! Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε, μάλιστα, αυτό που χρειάζεται είναι «ένα πραγματικό reset, μια επανέναρξη των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ενωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.». Πάντως η Κομισιόν έχει λάβει αποστάσεις από την Τότσι, λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις ως πρόεδρος ενός ιταλικού ινστιτούτου – και όχι τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι η μόνη στις Βρυξέλλες που σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δείτε ακόμη
Συνεργάτιδα του Μπορέλ εξίσωσε την Ελλάδα με την τουρκική προκλητικότητα – Αποστάσεις Κομισιόν
Συνεχίζεται το θράσος των Τούρκων – “Ντου” από μηχανότρατες στη Σάμο
Πρόκληση στο Καστελόριζο: Εριξαν μπογιά στην ελληνική σημαία, drone έπαιζε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας
Τα ξεπουλάει όλα ο Ερντογάν – Καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις