Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ψαράδες – Τούρκοι: Τουρκικές μηχανότρατες στη Σάμο
ΕΛΛΑΔΑ

Ψαράδες – Τούρκοι: Τουρκικές μηχανότρατες στη Σάμο

Ψαράδες - Τούρκοι: Τούρκοι ψαράδες φτάνουν ακόμη και στα 300 μέτρα από τις ακτές του νησιού και όχι απλώς ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, αλλά καταστρέφουν και τα αλιευτικά εργαλεία τους

Ψαράδες – Τούρκοι: Αγανακτισμένοι είναι οι αλιείς της Σάμου, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, όπως λένε, η προκλητικότητα των Τούρκων συναδέλφων τους. Oι ψαράδες από τα απέναντι παράλια φτάνουν ακόμη και στα 300 μέτρα από τις ακτές του νησιού και όχι απλώς ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, αλλά καταστρέφουν και τα αλιευτικά εργαλεία τους, καταγγέλλουν στο Open TV. «Υπάρχει ένα θράσος των Τούρκων αλιέων διότι βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το λιμενικό είμαι βέβαιος ότι κάνει τη δουλειά του» σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί χρόνια τώρα τους ψαράδες για να πραγματοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια, έναντι της Ελλάδας. Η επιβεβαίωση έρχεται από την ιστοσελίδα nordicmonitor.com, που στα τέλη Αυγούστου παρουσίαζε ως βασικό θέμα το τουρκικό σχέδιο Suga, με πιόνια τους Τούρκους ψαράδες. «Το σχέδιο Suga προβλέπει τη χρησιμοποίηση των Τούρκων ψαράδων. Υπενθυμίζουμε ότι λίγα 24ωρα πριν από την ελληνοτουρκική κρίση είχαμε εισβολή δεκάδων τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο. Κάποιοι τότε έλεγαν ειρωνικά στην Αθήνα ότι πρόκειται “για την εποχή της τσιπούρας, του μπακαλιάρου ή του… Rio Mare”, αποδεικνύοντας ότι απλώς ζουν αλλού. Σύμφωνα με το σχέδιο, μέσω των Τούρκων ψαράδων που θα συνοδεύονταν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, η Αγκυρα θα επεδίωκε την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

Εντολές

Ακολουθεί το κείμενο που φέρει την υπογραφή του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο nordicmonitor.Com: «Το σχέδιο προέβλεπε τη χρησιμοποίηση τεσσάρων στρατιωτικών σχηματισμών του ναυτικού, που είχαν εντολές να είναι έτοιμες για να αναλάβουν δράση με αφορμή επεισόδιο με ψαράδες. Στο σχέδιο προβλεπόταν η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης με διαρροή “στημένων” ρεπορτάζ. Αν και το σχέδιο εγκρίθηκε από τον ναύαρχο Örnek δεν αποτελούσε μέρος της αλυσίδας διοίκησης και σίγουρα δεν είχε εγκριθεί από τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Hilmi Özkök.

Οι σχεδιαστές της Suga πρότειναν ακόμη και ότι οι κανόνες εμπλοκής θα πρέπει να ανατεθούν στον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων κι όχι στον τότε αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου του γεγονότος ότι ο στρατηγός Özkök δεν ενημερώθηκε τότε για το σχέδιο Suga, καθώς σχεδιάστηκε κρυφά από το ναύαρχο Admrnek, τότε διοικητή των ναυτικών δυνάμεων και μια μυστική ομάδα των υφισταμένων του. Η ομάδα ανησυχούσε προφανώς ότι δεν μπορούσε εύκολα να χειριστεί τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Suga».

Ψαράδες – Τούρκοι: Αρχές Σεπτεμβρίου, νέο περιστατικό

Έλληνες ψαράδες βγαίνουν στα ανοιχτά για να ρίξουν παραγάδι. Δίπλα τους -εντός ελληνικών χωρικών υδάτων- βρίσκεται τουρκικό αλιευτικό και τους παρενοχλεί. Το περιστατικό συνέβη νότια της Σάμου. «Προκλήσεις έχουμε συνέχεια από την Τουρκία. Έχουν εξαπλωθεί, από Σαμοθράκη μέχρι κάτω Κυκλάδες, Χίο, Μυτιλήνη και πολύ κοντά στα παράλια» λέει ο Κώστας Χαψής από τη Λήμνο.

«Χθες ήταν πρόκληση που δε θέλω να χαρακτηρίσω. Ήταν πέντε τουρκικά σκάφη στην Ψέριμο, στο Βαθύ της Ψερίμου είναι ένας κόλπος εκεί, καθαρά ελληνικά νερά. Κόντεψαν να μας τρακάρουν! Αν είναι δυνατόν, φύγαμε εμείς για να ψαρεύουν οι Τούρκοι» λέει ψαράς από την Κω. Οι καταγγελίες για παράνομο ψάρεμα από τουρκικές μηχανότρατες σε ελληνικά νερά «πέφτουν βροχή». Νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας γίνεται… «πάρτι»!

«Το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου συνέβη έντονα, αλλά με κάποιους καιρούς που ήταν αρκετά τα μποφόρ, της τάξης των 6 μποφόρ, πλησίασαν την ακτογραμμή Άγιο Μηνά, Φούρνοι, Ανθρωποφά. Εκεί επειδή υπάρχει κι ένα προηγούμενο από πέρυσι, ο καθένας μπορεί να υποπτευθεί διάφορα»…

Δείτε ακόμη

Πρόκληση στο Καστελόριζο: Εριξαν μπογιά στην ελληνική σημαία, drone έπαιζε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας
Προκλητική Navtex με φόντο τον… διάλογο
Le Monde: Από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση
Θράσος: Τουρκικά αλιευτικά στη νησίδα Ανθρωποφάγος στους Φούρνους
Βίντεο-ντοκουμέντο: Τούρκοι λιμενικοί βγάζουν όπλο σε Έλληνες ψαράδες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις