Απάτη με αναδρομικά: Εξαπατούσε πολίτες από τη φυλακή

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με αναδρομικά: Εξαπατούσε πολίτες από τη φυλακή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Απάτη με αναδρομικά: Η σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες υπόσχονταν με το αζημίωτο σε ηλικιωμένους επιστροφή αναδρομικών και δήθεν επιδοτήσεις – Έγκλειστος ήδη ο "εγκέφαλος".

27.09.2020 | 20:14

Απάτη με αναδρομικά: Τον περασμένο Ιούλιο είχε σχηματισθεί σε βάρος εγκλείστου των φυλακών  δικογραφία, καθώς και σε βάρος δεκάδων συνεργών του για απάτες σε πανελλαδικό επίπεδο σε βάρος πολιτών, με δήθεν επιστροφή αναδρομικών, που δικαιούνταν.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εμφανιζόταν από τότε τηλεφωνικά στα θύματα, που υπερέβησαν σε αριθμό τα εβδομήντα,  σαν διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος της περιοχής τους , άλλοτε σαν ανιψιός του Δήμαρχου και κάποιες φορές  σαν γιος του ιερέα της Ενορίας τους. Το  συνολικό ποσό που έσπευσαν τα θύματα, όπως αποκάλυψε η Ασφάλεια Ρόδου, να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που χρησιμοποιούνταν με μικρή αμοιβή επί τούτου, άγγιξε τις 380.600 ευρώ!

Ο ίδιος έγκλειστος, δύο μόλις μήνες μετά, κατηγορείται για παρόμοιες απάτες με την επιστροφή των δήθεν αναδρομικών, αλλά και ψευδείς υποσχέσεις σε πολίτες για ένταξή τους σε προγράμματα του ΕΣΠΑ! Ζητούμενο ήταν πάντα να καταθέσουν τα θύματα σημαντικά ποσά δήθεν για τα «έξοδα φακέλου και παραβόλων» προκειμένου να τρέξει η εκταμίευση…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, έξι  άτομα (πέντε ημεδαποί και ένας αλλοδαπός), μέλη συμμορίας, για απάτες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. «Στη σχηματισθείσα δικογραφία του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη», αναφέρει η Αστυνομία  «περιλαμβάνονται επιπλέον και άλλοι κατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα, μεταξύ αυτών και ημεδαπός έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης που ήταν το ηγετικό μέλος της συμμορίας».

Τηλεφώνησε από τη φυλακή

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης «το ηγετικό μέλος που τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, επικοινώνησε τηλεφωνικά την 22-9-2020 με ηλικιωμένη ημεδαπή και με το πρόσχημα ότι θα εισπράξει αναδρομικά συντάξεων, την έπεισε να καταθέσει το χρηματικό ποσό των 8.800  ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπής, μέλους της συμμορίας».

Στη συνέχεια εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε η απάτη σε βάρος της γυναίκας. «Τα ανωτέρω συλληφθέντα μέλη αρχικά μετέβησαν σε υποκατάστημα τράπεζας στην Αθήνα για να κάνει η ημεδαπή ανάληψη μέρους του ποσού με τη χρήση τραπεζικής κάρτας και στη συνέχεια μετέβησαν σε υποκατάστημα στη Νίκαια προκειμένου η ημεδαπή να προβεί στην ανάληψη του υπολοίπου ποσού από το ταμείο.

Ωστόσο, η παθούσα είχε προλάβει να καταγγείλει τη συναλλαγή που πραγματοποίησε, καθώς αντιλήφθηκε την απάτη σε βάρος της. Κατόπιν τούτου, αστυνομικοί που έσπευσαν στο υποκατάστημα συνέλαβαν την ημεδαπή, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη που την ανέμεναν πλησίον».

Και απάτη με το ΕΣΠΑ

Εξιχνιάστηκε, επίσης, μια ακόμη περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπής μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, με ομιλητή το ανωτέρω ηγετικό μέλος, όπου με το πρόσχημα ότι επρόκειτο να λάβει επιδότηση από το ΕΣΠΑ την έπεισε να καταθέσει το χρηματικό ποσό των 2.850 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ με ταχυδρομική επιταγή.

Exit mobile version