Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Γαλλία εξοπλιστικά: Ο Ερντογάν… τηλεφώνησε στον Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Γαλλία εξοπλιστικά: Ο Ερντογάν… τηλεφώνησε στον Μακρόν

Τουρκία - Γαλλία εξοπλιστικά: Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. 

Τουρκία – Γαλλία εξοπλιστικά: Μπορεί να τον… βρίζει νυχθημερόν, όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αγοράσει ευρωπαϊκής κατασκευής πυραύλους αεράμυνας και γι’ αυτό τον λόγο προσέγγισε τον Γάλλο πρόεδρο! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “σουλτάνος” έριξε τα… μούτρα του και τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν, για να τον πείσει να εγκαταλείψει την αντίθετη στάση του όσο αφορά τη συμπαραγωγή της Τουρκίας στα συστήματα SAMP/T της Eurosam. Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους αεράμυνας και το SAMP/T, που παράγεται από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι ένα διαλειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ και μια εναλλακτική λύση από τους ρωσικούς S-400, ένα σύστημα που αγόρασε η Άγκυρα, το οποίο όμως η βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία φοβάται ότι θα έθετε σε κίνδυνο το αμυντικό της δίκτυο.

Σύμφωνα με πηγές στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, που μίλησαν στο Bloomberg, ο Μακρόν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διευκρινίσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, πριν εξετάσει το αίτημα. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει πολλά εδάφη στη βόρεια Συρία. Ο Μακρόν, είναι γνωστό ότι επέκρινε σκληρά τον ισχυρό της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές σε ακραία και τζιχαντιστικά στοιχεία στην περιοχή. Η ρωσο-τουρκική συμφωνία όπλων πυροδότησε έναν κύκλο καταδίκης από δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς αμερικανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις της Άγκυρας, η ρωσική προσφορά αποδείχθηκε η χαμηλότερη προσφορά. Η Τουρκία εξακολουθούσε να προτείνει να αγοράσει τους Patriot ή το SAMP/T, σύμφωνα με Tούρκους αξιωματούχους από τότε, αλλά το κόστος για το σύστημα αεράμυνας Patriot σε σύγκριση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια των S-400 ήταν πολύ υψηλό.

Σημειώνεται ότι Γαλλία αρνείται να αποδεσμεύσει την προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων από το 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις