Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπριόνα Τέιλορ – διαδηλώσεις: Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων στο Λούιβιλ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπριόνα Τέιλορ – διαδηλώσεις: Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων στο Λούιβιλ

Μπριόνα Τέιλορ - διαδηλώσεις: Κάποιοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα καταστημάτων, όπως και ενός νοσοκομείου

Μπριόνα Τέιλορ – διαδηλώσεις:Διαδηλώσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, για δεύτερη νύκτα στο Λούιβιλ του Κεντάκι στις ΗΠΑ, μία ημέρα αφού σώμα ενόρκων δεν απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον των τριών αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν την Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ στο σπίτι της τον Μάρτιο. Αφού τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχουν κηρύξει οι αρχές του Λούιβιλ, μία ομάδα 200 με 300 διαδηλωτών, που πραγματοποιούσαν πορεία μέσα στην πόλη επί ώρες, υποχώρησαν στην εκκλησία First Unitarian. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, κάποιοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα καταστημάτων, όπως και ενός νοσοκομείου.

“Τουλάχιστον 24 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της βραδιάς”, ανακοίνωσε η αστυνομία του Λούιβιλ. Χθες Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων ξέσπασαν διαδηλώσεις αλλά και σποραδικές συγκρούσεις με την αστυνομία. Στη διάρκεια αυτών δύο αστυνομικοί δέχθηκαν πυροβολισμούς. Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, ενώ οι αστυνομικοί δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σρέντερ, τον διοικητή της αστυνομίας του Λούιβιλ, οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για ημέρες και η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί για τις βραδινές ώρες παρατάθηκε και θα ισχύει και το Σαββατοκύριακο. “Για όλους μας αυτή είναι μια πολύ τεταμένη και συναισθηματική περίοδος”, σχολίασε ο Σρέντερ χθες, Πέμπτη.

Μπριόνα Τέιλορ- διαδηλώσεις: 127 συλλήψεις το πρώτο βράδυ

Κατά την πρώτη νύκτα των κινητοποιήσεων η αστυνομία έκανε 127 συλλήψεις, κυρίως για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη αφού σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον των τριών λευκών αστυνομικών οι οποίοι πυροβόλησαν 32 φορές όταν εισέβαλαν στο διαμέρισμα της 26χρονης νοσηλεύτριας Μπριόνα Τέιλορ.

Μπριόνα Τέιλορ- διαδηλώσεις: Δίωξη σε βάρος ενός αστυνομικού – Δεν κατηγορείται για δολοφονία

Ο Μπρετ Χάνκισον, ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, κατηγορείται για απρόκλητη έκθεση σε κίνδυνο της ζωής ενός άλλου ανθρώπου, μια κατηγορία κατώτερη εκείνης της ανθρωποκτονίας. Απολύθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο. Η δικαστίνα, που ανακοίνωσε την απόφαση του σώματος των ενόρκων, δεν διευκρίνισε εάν οι δύο συνάδελφοι του Χάνκισον, θα κατηγορηθούν επίσης ή θα απαλλαχθούν. Οι ενέργειες των αστυνομικών θεωρήθηκαν δικαιολογημένες βάσει της νομοθεσίας του Κεντάκι, διότι απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν.

Ο Μπρετ Χάνκισον θα τεθεί υπό κράτηση, ενώ η εγγύησή του ορίστηκε στα 15.000 δολάρια. Ο δικηγόρος της οικογένειας της Μπριόνα Τέιλορ, Μπεν Κραμπ, κατήγγειλε με μήνυμά του στο Twitter μια «σκανδαλώδη και προσβλητική» απόφαση. Ο πρώην αστυνομικός «διώκεται με τρεις κατη γορίες για έκθεση σε κίνδυνο. Αυτές οι τρεις κατηγορίες αφορούν σφαίρες που κατέληξαν σε άλλα διαμερίσματα, όμως ΤΙΠΟΤΑ για εκείνη που κατέληξε» στην Μπριόνα Τέιλορ, έγραψε.

Μπριόνα Τέιλορ- διαδηλώσεις

Μπριόνα Τέιλορ- διαδηλώσεις: Το χρονικό

Μόλις έφθασαν, ο σύντροφος της άτυχης κοπέλας άνοιξε πυρ με ένα όπλο που κατείχε νόμιμα. Οι αστυνομικοί ανταπάντησαν και η Μπριόνα Τέιλορ δέχθηκε πολλές σφαίρες. Ο σύντροφός της εξήγησε ότι οι αστυνομικοί δεν προειδοποίησαν για την έρευνα και εκείνος νόμιζε ότι επρόκειτο για διαρρήκτη. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι προειδοποίησαν προτού εισβάλουν. Ο θάνατος της 26χρονης δεν προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στην αρχή, ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο των μεγάλων αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του όταν λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του στη Μινεάπολη, στα τέλη Μαΐου.

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για την τύχη των τριών αστυνομικών, ισχυρή αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε στο Λούιβιλ του Κεντάκι υπό τον φόβο διαδηλώσεων. Η δημοτική αρχή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απέκλεισε την πρόσβαση στο δικαστήριο, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούιβιλ Ρόμπερτ Σρέντερ διαβεβαίωσε πως «καμία βία και καταστροφή περιουσίας» δεν θα γίνει ανεκτή.

Μπριόνα Τέιλορ- διαδηλώσεις

«Δεν είμαι καλά, τα συναισθήματα είναι πάρα πολλά», λέει ο Λεμπρόν

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς άφησε στην άκρη τα αθλητικά και με δάκρυα στα μάτια χαρακτήρισε τραγωδία όσα έχουν γίνει με την δολοφονημένη από αστυνομικούς, Μπριόνα Τέιλορ. Ο «Βασιλιάς» με δάκρυα στα μάτια και πραγματικά συγκλονισμένος μίλησε και χαρακτήρισε όσα συμβαίνουν ως μια τραγωδία…

«Δεν είμαι καλά. Τα συναισθήματα είναι πάρα πολλά. Χάσαμε την Μπριόνα, θέλουμε δικαιοσύνη. Όσο καιρό και αν πάρει, έχουν περάσει ήδη τόσες ημέρες, τόσα λεπτά, για την οικογένεια της, για την κοινότητα. Έχω μια κόρη και μια σύζυγο στο σπίτι και την μητέρα μου, έχω τόσες μαύρες γυναίκες στην ζωή μου και σκέφτομαι αν θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα και αν πάθαιναν κάτι δεν θα συγχωρούσα ούτε τον εαυτό μου, ούτε αυτόν που το έκανε. Είμαστε εδώ, παίζουμε το παιχνίδι, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά την ίδια ώρα οι καρδιές μας είναι μαζί τους… είναι μια τραγωδία. Είναι μια τραγωδία και απλά ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες. Ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες με αγάπη και όχι μίσος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις