Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φυλετικές διακρίσεις ΗΠΑ: Τεράστιο το κόστος για την οικονομία
ΚΟΣΜΟΣ

Φυλετικές διακρίσεις ΗΠΑ: Τεράστιο το κόστος για την οικονομία

Φυλετικές διακρίσεις ΗΠΑ: Μεγάλο το κόστος για την οικονομία των Η.Π.Α.  την τελευταία εικοσαετία αποτελούν οι φυλετικές ανισότητες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την τράπεζα Citigroup.

Φυλετικές διακρίσεις ΗΠΑ: «Αν οι ΗΠΑ είχαν μειώσει το φυλετικό χάσμα για τους μαύρους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά τους μισθούς, την ιδιοκτησία, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις πριν 20 χρόνια, η αμερικανική οικονομία θα είχε κερδίσει επιπλέον 16 τρισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει σχετικά το πόρισμα της  έρευνας. «Aν αυτό το χάσμα μειωθεί σήμερα, τότε το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια». Την ίδια στιγμή, η αγορά κατοικίας έχασε 218 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις επειδή οι μαύροι αιτούντες δεν μπορούσαν να πάρουν στεγαστικά δάνεια.

Επιπρόσθετα, περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά έσοδα δεν μπήκαν ποτέ στην οικονομία επειδή οι μαύροι επιχειρηματίες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.  «Η φυλετική ανισότητα είχε πάντα ένα πολύ μεγάλο κόστος», ανέφερε σε δήλωση ο πρόεδρος της Citigroup Banking, Raymond McGuire. «Αυτό που υπογραμμίζει αυτή η έκθεση είναι ότι αυτό το κόστος επιβάλλεται σε όλους μας».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν αυτά τα κενά και άλλα έκλειναν σήμερα, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Η τράπεζα Citigroup, αποφάσισε να  επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να περιορίσει τις ανισότητες αυτές.

Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προορίζεται ώστε να μπορέσουν οι Αφροαμερικανοί να αγοράσουν τα σπίτια που μένουν, αλλά και σε επενδύσεις σε εταιρείες Αφροαμερικανών. Άλλος στόχος είναι να δοθεί στις κοινότητες των μειονοτήτων στις ΗΠΑ καλύτερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στην παροχή δανείων. Η ανακοίνωση αυτή της Citigroup αντικατοπτρίζει  την έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη Παρασκευή αξιωματούχος της Fed, ο οποίος είχε ζητήσει από τον χρηματοοικονομικό τομέα να δράσει κατά του θεσμικού ρατσισμού.

Κάνοντας λόγο για «ιστορικές και θεσμικές ανισότητες στο χρηματοοικονομικό σύστημα» ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα Ράφαελ Μπόστικ είχε καταγγείλει ότι ο πλούτος των λευκών νοικοκυριών είναι δεκαπλάσιος από αυτόν των μαύρων, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν 100 χρόνια.

Πηγή: euronews
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις