alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία κορονοϊός μέτρα: Οργή για το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία κορονοϊός μέτρα: Οργή για το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων

Γαλλία κορονοϊός μέτρα: Πολιτικοί της περιοχής χαρακτήρισαν υπερβολικό το μέτρο αυτό και είπαν ότι θα καταστρέψει την οικονομία

Γαλλία κορονοϊός μέτρα: Οι δημοτικές αρχές της Μασσαλίας αντέδρασαν σήμερα οργισμένα εξαιτίας του κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων της πόλης διαμαρτυρόμενες ότι δεν τους ζητήθηκε η γνώμη από την γαλλική κυβέρνηση πριν επιβάλλει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν υποχρέωσε τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Μασσαλία να παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα καθώς έθεσε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή στην ακτή της Μεσογείου στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πολιτικοί της περιοχής χαρακτήρισαν υπερβολικό το μέτρο αυτό και είπαν ότι θα καταστρέψει την οικονομία.

“Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε μια απόφαση για την οποία δεν ζητήθηκε η άποψη του δημαρχείου της Μασσαλίας”, έγραψε στο Twitter η δήμαρχος της πόλης Μισέλ Ρουμπιρολά. Το δημαρχείο της Μασσαλίας έχει ζητήσει δεκαήμερη αναστολή της εφαρμογής του νέου μέτρου. “Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα μειώνονται”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώτος αντιδήμαρχος της πόλης Μπενουά Πεγιάν. “Δεν υπάρχει τίποτα στην κατάσταση της δημόσιας υγείας που να δικαιολογεί αυτή την κίνηση. Δεν θα επιτρέψω στους πολίτες της Μασσαλίας να γίνουν θύματα πολιτικών αποφάσεων τις οποίες κανένας δεν κατανοεί”, τόνισε η δήμαρχος.

Γαλλία κορονοϊός μέτρα: «Μονομερής, κακοσχεδιασμένη και άδικη απόφαση»

Από την πλευρά του, ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ’Αζούρ, όπου υπάγεται και η Μασσαλία, δήλωσε ότι το κλείσιμο της εστίασης συνιστά μια συλλογική τιμωρία για τους κατοίκους της περιοχής. “Πρόκειται για μια μονομερή, κακοσχεδιασμένη και άδικη απόφαση”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter. Απαντώντας στις επικρίσεις ο Βεράν έγραψε στο Twitter ότι το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων έχει στόχο να προστατεύσει τους πολίτες της Μασσαλίας επειδή η κατάσταση στο πεδίο της επιδημίας επιδεινώνεται και ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τις τοπικές αρχές.

Αλλά και η δήμαρχος του Παρισίου Αν Ινταλγκό εξέφρασε την διαφωνία της έπειτα από την ανακήρυξη, χθες, της γαλλικής πρωτεύουσας και των προαστίων της σε “ενισχυμένες ζώνες κινδύνου” που σημαίνει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 10 μμ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από το δίκτυο BFM η Ινταλγκό αναφέρει ότι τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν χωρίς διαβούλευση.

Γαλλία κορονοϊός μέτρα

Γαλλία κορονοϊός μέτρα: Πάνω από 13.000 νέα κρούσματα, 43 οι θάνατοι

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 13.000 όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα οι αρχές κατέγραψαν 13.072 μέσα σε 24 ώρες, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό σε 481.141. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει από την ασθένεια έφτασε τους 31.459, έπειτα τους 43 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν τις πόλεις όπως το Παρίσι, το Μπορντό, τη Λυών και την Τουλούζη στο σύνολο τις 10 πόλεις χαρακτήρισε ως πόλεις με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19. Ο Βεράν τόνισε ότι σε αυτές τις πόλεις σε κάθε 100.000 ανθρώπους εντοπίστηκε ο ιός σε 150 άτομα ενώ σε άτομα άνω των 65 ετών σε 100.000 ανθρώπους εντοπίστηκαν 50 κρούσματα. Σε αυτές τις πόλεις απαγορεύτηκαν οι μεγάλες εκδηλώσεις, θα παραμείνουν κλειστά τα γυμναστήρια και από τις 28 Σεπτεμβρίου τα μπαρ, τα εστιατόρια θα εξυπηρετήσουν μέχρι τις 22.00. Τέλος ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας ανέφερε ότι χειροτερεύει η κατάσταση με την επιδημία σε ολόκληρη τη χώρα και θα ανακοινώσουν κάθε εβδομάδα τον κατάλογο των πόλεων με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19.

Γαλλία κορονοϊός μέτρα