Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των θυμάτων, μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί

ΕΛΛΑΔΑ

Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των θυμάτων, μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Ανησυχητική είναι η αύξηση των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα τις τελευταίες ώρες. Σήμερα, Πέμπτη, έχουν καταλήξει έξι άνθρωποι, ανεβάζοντας σε 363 τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία.

24.09.2020 | 11:02

Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν άλλοι έξι άνθρωποι σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό σε 363.  Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή ένας άντρας 67 ετών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε υποκείμενα νοσήματα Παράλληλα, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, υπέκυψε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα. Στο νοσοκομείο της Καβάλας έφυγε από τη ζωή, ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία. Την ίδια ώρα, εξέπνευσε μια γυναίκα 74 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το πρωί της Πέμπτης κατέληξε στο νοσοκομείο Λάρισας και ένας άνδρας 63 ετών, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 358, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.286, εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73. Από το σύνολο των 16.286 κρουσμάτων, 2696 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6808 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη.

Κορονοϊός: Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα). Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.233.229 κλινικά δείγματα.

Κορονοϊός: Η έκρηξη στις ΜΕΘ

Η σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των ΜΕΘ δείχνει επίσης την κρισιμότητα του θέματος για τη δημόσια υγεία και ιδίως του συγκεκριμένου πεδίου. Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί (οι οποίοι σήμερα έχουν προκηρύξει απεργία και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας αντιδρώντας στην πίεση του ΕΣΥ και τις ελλείψεις) για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85. Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Αυξάνονται οι κλίνες

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών. Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία. Ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου- χειμώνα που έρχεται και λόγω κορωνοϊού και λόγω συννοσηρότητας με εποχική γρίπη, το υπουργείο Υγείας υλοποιεί ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ, αξιοποιώντας τις δωρεές. Όπως ανέφερε κατά την προχθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα προστεθούν 22 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, άλλες 67 μέσα στον Οκτώβριο και επιπλέον 41 μέχρι τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι δωρεές που αναμένεται να δώσουν επιπλέον χώρο στο πεδίο των ΜΕΘ. Πρόκειται για 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία, μια δωρεά στη Νίκαια, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, υπάρχουν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ και εννέα κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Οι αυξήσεις σε τέτοια νοσήματα είναι ραγδαίες, το είδαμε σε Ισραήλ και Ιταλία

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σήμερα αναφέρθηκαν ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό πλέον έχει φτάσει τους 363 με έξι ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε λίγες ώρες τα ξημερώματα της Πέμπτης. «Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη» υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύναισε και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση».

Η καθηγήτρια, επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα». «Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά γιατί πιέζεται το σύστημα υγειας» τόνισε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξήσεις σε αυτά τα νοσήματα γίνονται ραγδαία». «Μέσα σε ημέρες είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Το είδαμε στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και αυτό φοβόμαστε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε «δεν έχουμε ραγδαία αύξηση άρα κάτι έχει γίνει αλλά έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων» Όσον αφορά τα μέτρα η κυρία Λινού πρότεινε την καθολική χρήση μάσκας «μέσα-έξω», την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς με ενοικίαση τουριστικών λεωφορείων, την χορήγηση κουπονιών για ταξί.

Exit mobile version