Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν – Ερντογάν νέα: “Πρώτα σεβασμός, μετά διάλογος”
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Ερντογάν νέα: “Πρώτα σεβασμός, μετά διάλογος”

Μακρόν - Ερντογάν νέα: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και καλώντας την να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Μακρόν – Ερντογάν νέα: Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών η τουρκική προεδρία, υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων. Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών και υπογράμμισε το βάρος που ρίχνει η Τουρκία στον διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με το ΕΗΑ News, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, ελληνικές θέσεις, που αυξάνουν τις εντάσεις. Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

Μακρόν: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία. “Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. “Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες”, τόνισε ο Μακρόν.

Ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ

Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο. Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή. Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Δείτε ακόμη
Ο Μανώλης Κοττάκης “απαντά” στη μήνυση Ερντογάν
Μετά την ανακοίνωση του διαλόγου… άρχισε τις προειδοποιήσεις ο Ερντογάν!
Προκλητική αντί-Navtex της Τουρκίας: Ζητάει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής -Κρούσμα κορονοϊού σε υπάλληλο
Ελβετική εφημερίδα: «Έλληνες, οι νέοι ήρωες της Ευρώπης»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις