Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λοκντάουν Αθήνα – κορονοϊός: Γεμάτη κρούσματα η Αττική, τρομακτικές προβλέψεις Σύψα
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ, ΛΕΕΙ Ο ΣΥΨΑΣ

Λοκντάουν Αθήνα – κορονοϊός: Γεμάτη κρούσματα η Αττική, τρομακτικές προβλέψεις Σύψα

Λοκντάουν Αθήνα - κορονοϊός: Ανησυχητικά τα στοιχεία με τον κορoνοϊού, τόσο για την Αττική όπου κατεγράφησαν χθες 174 κρούσματα, αλλά και για τις ΜΕΘ, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα το σύστημα, ειδικά στην Αττική, να πιέζεται.

Λοκντάουν Αθήνα – κορονοϊός: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό είναι πλέον η Αττική, καθώς η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού δείχνει να ξεφεύγει. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να τηρηθούν τα μέτρα, καθώς σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, δεν αποκλείεται «να δούμε εικόνες Μπέργκαμο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής εξήγησε πως το λεκανοπέδιο είναι ένα βήμα από το να μπει σε οριζόντιο lockdown και πως αν συμβεί αυτό, θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία. «Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο πορτοκαλί συναγερμό. Ένα βήμα ακριβώς πριν από το κόκκινο. Το αν θα γίνει κόκκινο είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μην φτάσουμε εκεί όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω γιατί αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε αν έχουμε να κάνουμε κάτι θα το κάνουμε νωρίς πριν ξεφύγει η κατάσταση».

Σύψας: Αυτά θα συμπεριλαμβάνει το lockdown

Ο καθηγητής ανέλυσε και το τι μέτρα θα περιλαμβάνει ένα γενικό lockdown στην Αττική. «Το lockdown θα περιλαμβάνει κυρίως περιορισμό στις μετακινήσεις. Δηλαδή θα έχουμε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης και της διασκέδασης, ενδεχομένως κλείσιμο των σχολείων. Θα έχουμε απαγόρευση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, άρα θα μειωθεί πολύ η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Το κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη εστία επιδημίας σε ολόκληρη τη χώρα και γιαυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην Αττική και στο κέντρο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εστία διασποράς γιατί υπάρχει συνωστισμός». Ο καθηγητής ανέφερε επίσης πως για τα σχολεία «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως τα παιδιά θα κρατούν μέτρα απόστασης, οπότε τα χωριστά διαλείμματα, οι μάσκες και η ατομική υγιεινή θα βοηθήσουν την κατάσταση».

Κορονοϊός: Θερίζει και σε Πετράλωνα, Κυψέλη, Σεπόλια, Πλατεία Αττικής, Φάληρο, Καλλιθέα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Κηφισιά ή περιοχές στα νότια προάστια είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων θεωρείται ο πιο επιβαρυμένος επιδημιολογικά δήμος με την Κυψέλη, τα Πατήσια και τα Σεπόλια να προστίθενται στη λίστα.

“Κόκκινες” περιοχές στην Αττική, αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα, όπως επίσης το Περιστέρι και η Κηφισιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι αλλοδαποί, μάλιστα στο νοσκομείο “Σωτηρία” των 25% κλινών Covid καταλαμβάνεται από αλλοδαπούς, ενώ στον “Ευαγγελισμό” το ποσοστό αγγίζει 55%. Όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση εξετάζει ως λύση τα ξενοδοχεία καραντίνας, καθώς στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί που νοσηλεύονται δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Οι δύο βασικοί «πυρήνες» της διασποράς

Κατά τους ειδικούς, δύο είναι οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα της διασποράς του κορωνοϊού στην Αθήνα. Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι, που όπως προκύπτει κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σε ότι αφορά τους μετανάστες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας, εξηγώντας ότι τους νοσηλεύουν προκειμένου να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και διασπείρουν περαιτέρω τον ιό, ενώ εξήγησε ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας: «Επιβεβαιώνω ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, π.χ. ”Σωτηρία” ή ”Ευαγγελισμός”, είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική ”βόμβα”, τους κρατάμε στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας», κατέληξε.

Τρεις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες στη χώρα, στους 347 οι θάνατοι – Κατέληξε 25χρονος

Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, με τη θλιβερή λίστα των θανάτων στη χώρα να φθάνει τους 347. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 25χρονο από το Μπαγκλαντές που έπασχε από λευχαιμία και μία ηλικιωμένη γυναίκα. Και οι δύο νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατέληξε και ένας 59χρονος τετραπληγικός, ο οποίος νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΠΟΕΔΗΝ: Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ

Οι κλίνες ΜΕΘ «γεμίζουν επικίνδυνα ειδικά στην Αττική» προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά κορωνοϊού ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής», προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Κορονοϊός: Ο χάρτης  με τα 453 νέα κρούσματα της Δευτέρας

Στο «κόκκινο» η Αττική, καθώς από τα 453 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού (εκ των οποίων 426 εγχώρια), τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ειδικότερα, από τα 426 εγχώρια κρούσματα, τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές. Από αυτές, οι 184 συνδέονται με το ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ.

Αναλυτικότερα:

25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή – 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις