Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας ΔΕΘ 2020 – συνέντευξη Τύπου: Εκλογές, κορονοϊός, ελληνοτουρκικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας ΔΕΘ 2020 – συνέντευξη Τύπου: Εκλογές, κορονοϊός, ελληνοτουρκικά

Τσίπρας ΔΕΘ 2020 - συνέντευξη Τύπου: Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

Τσίπρας ΔΕΘ 2020 – συνέντευξη Τύπου: “Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. “Δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών” ανέφερε χαρακτηριστικά, “ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας… Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους”.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι “ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία…Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα. Είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για την Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: “Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία”. Είπε ακόμη ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στην Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: “ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά. Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι “δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά, αλλά είμαστε στην ίδια όχθη”.

Για τις δημοσκοπήσεις

“Υπάρχουν διαφόρων ειδών δημοσκοπήσεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να διαπιστώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία και εκείνες που θέλουν να διαμορφώσουν τις τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πόσο οι πολίτες συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα νούμερα αποδοχής αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα”. Παραφράζοντας είπε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν κάποιοι αριθμοί. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά από μία ήττα δίχως μία περίοδο αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Πιστεύω ότι οι εξελίξεις είναι πιο σοβαρές και πιο μεγάλες από όσο νομίζουν κάποιοι…Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι…Δεν θα είναι αιφνιδιασμός ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές. Θα προκύψει από την δική του αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διογκώνονται. “Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα”.

Για τα ελληνοτουρκικά

Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε κι εμείς πολλές δυσκολίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Με δύσκολες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες, καλέσαμε για πρώτη φορά Τούρκο Πρόεδρο στην χώρα μετά από δεκαετίες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοικτούς διαύλους…Λένε ότι είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν και απομονωμένος. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Η πολιτική του είναι προβλέψιμη, δημιουργεί τετελεσμένα, βάζει ζητήματα που είναι λυμένα…Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και από την ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης…Συναντούσε τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μιλούσε για επίλυσης της διαφορά στο Αιγαίο με διάλογο. Γιατί; Γιατί ήταν εγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γιατί δεν ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία στην ΕΕ; Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ανησυχία μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής και με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια.

Για την στάση της ΕΕ είπε ότι το κρίσιμο είναι να διαπιστώσουν ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, άρα η μία σοβαρή στρατηγική είναι του καρότου και του μαστιγίου.

Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την υγεία

“Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.

Ωστόσο, σημείωσε ότι “το ουσιαστικό ερώτημα” δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. “Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού”, τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για “τρομακτικές αντιφάσεις”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, είπε.

Σημείωσε ότι “πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία”. Στην φιλική σχέση του πρωθυπουργού με τον κατασκευαστή των μασκών για τους μαθητές, απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το φιάσκο με τις μάσκες. Σημείωσε ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας στόχος για την κυβέρνηση είναι να κάνει μπίζνες να γίνονται “δουλίτσες”.

Εξοπλιστικά – Στράτευση

“Δεν άφησα κανέναν υπαινιγμό”, είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις σχετίζεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, με αφορμή αναφορά του στον Economist. Είπε ότι “ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάτι πρωτοφανές”, εξαγγέλλοντας από τη ΔΕΘ συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα “χωρίς να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών”.

Οι φρεγάτες έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων “φοβάμαι ότι αν δεν πάμε σε ποιοτική αναβάθμιση και των δαπανών της ελληνικής βιομηχανίας και τις διατηρήσουμε εκεί που ήταν έως σήμερα και τις αυξήσουμε κατάτι για να μπορέσουμε να χωρέσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αεροπλάνων, φοβάμαι ότι οι ΕΔ θα έχουν τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων που ήδη έχουν”. Πρόσθεσε “πως αν λοιπόν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να συζητά για την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για τους ανθρώπους των ΕΔ”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των F-16 “που ήταν αναγκαία παρέμβαση” και ξεκίνησε “ένα σοβαρό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης των οπλικών μας συστημάτων, το οποίο ‘πάγωσε’ η ΝΔ και ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις για το Πολεμικό Ναυτικό. “Ξαφνικά ακούμε ότι ενώ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τη γαλλική κυβέρνηση φρεγάτες, οι φρεγάτες έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα. Δεν λέω εγώ ότι αυτό το όπλο είναι κακό και δεν μπορεί να είναι χρήσιμο στις ΕΔ, αλλά ποιος είναι σχεδιασμός μας; Ή αυτό απαντά σε έναν φόβο να έχουμε ενεργή διπλωματία και θέλουμε να την αποκτήσουμε μέσα από τα οπλικά συστήματα;”, είπε.

“Αν πάμε σε αυτή την αγορά, θα μπορεί η Πολεμική Αεροπορία την επόμενη δεκαετία να συζητά για αεροπλάνα τρίτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16;”. “Κανείς δεν μίλησε γι’ αυτά”, σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “αφού έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε όλα τα ζητήματα”. Δήλωσε δε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη.

Το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, επισήμανε ότι “η κριτική μας είναι στο πώς ανοίγουν τα σχολεία, δεν εκφράσαμε θέση να μην ανοίξουν τα σχολεία”. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι άνοιξε τα σχολεία με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές απ’ ό,τι είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα για τις ανάγκες της κοινωνίας και την ενίσχυση του δημόσιου χώρου, επιμένει σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που φαίνεται ιδιαίτερα στην υγεία και την παιδεία”, είπε. Μίλησε για “φιάσκο” που έγινε με τις μάσκες, “για να προλάβουν να κάνουν κι εκεί δουλίτσες”. “Μετά το φιάσκο με τις μάσκες που έχουμε καταντήσει να είμαστε η χώρα με… τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα μασκών ανά μαθητή, να μας κάνουν κριτική εμάς ότι πυροδοτούμε το αντιπολιτικό κίνημα;”, σχολίασε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις