Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς απολυμαίνω τη μάσκα: Οι πιο σωστοί τρόποι για να την πλύνετε
PLUS

Πώς απολυμαίνω τη μάσκα: Οι πιο σωστοί τρόποι για να την πλύνετε

Πώς απολυμαίνω τη μάσκα: Έχει γίνει πλέον μόνιμο αξεσουάρ.

Πώς απολυμαίνω τη μάσκα: Με τη μάσκα να θεωρείται πλέον απαραίτητη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τις υφασμάτινες, είτε επειδή εκείνες μιας χρήσεως είναι σε έλλειψη, είτε επειδή αποτελούν μια πιο οικονομική λύση, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραπάνω από μια φορές και είναι πιο οικονομικές.

Βέβαια, προκειμένου να την ξαναφορέσουμε με ασφάλεια, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο της υφασμάτινης μάσκας. Πρέπει να απομακρύνονται αποτελεσματικά τυχόν μικρόβια και να την πλένουμε πολύ καλά, ώστε να την ξαναφορέσουμε με ασφάλεια. Σε συνέντευξή της, μια παθολόγος έδωσε πολύ χρήσιμες οδηγίες για το πώς πρέπει να πλένουμε την υφασμάτινη μάσκα, ώστε να τη φορέσουμε ξανά.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε την υφασμάτινη μάσκα;

Πρέπει να πλένετε την υφασμάτινη μάσκα κάθε φορά που τη φοράτε. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, βάλτε κατευθείαν τη μάσκα στον νεροχύτη ή στο πλυντήριο. Αν δεν μπορείτε να την πλύνετε εκείνη τη στιγμή, κλείστε την καλά σε μια πλαστική σακούλα. Η Dr. Cassoobhoy τόνισε επίσης ότι πρέπει να φροντίσετε να μην ακουμπήσει η μάσκα τα μάτια, τη μύτη και το στόμα όταν τη βγάζετε. Αφαιρέστε τη με προσοχή όταν τη βγάζετε και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά.

Πώς θα πλύνετε την υφασμάτινη μάσκα

Το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών «Centers for Disease Control and Prevention – CDC» συμβουλεύει να την πλένετε στο πλυντήριο. Ρυθμίστε το στην υψηλότερη θερμοκρασία και χρησιμοποιήστε το απορρυπαντικό που βάζετε συνήθως. «Αν η μάσκα έχει λάστιχο για τα αυτιά, στεγνώστε τη στην απλώστρα, αν είναι όλη υφασμάτινη μπορείτε να τη βάλετε και στο στεγνωτήριο» λέει η Dr. Cassoobhoy στο Popsugar.

Αν δεν έχετε πλυντήριο, πλύντε τη πολύ καλά στο χέρι με απορρυπαντικό και ύστερα αφήστε τη σε νερό που βράζει για πέντε λεπτά. Απλώστε τη για να στεγνώσει και ύστερα σιδερώστε τη.

Βραστήρας

Το πλύσιμο της μάσκας μπορεί να γίνει ακόμη και αν έχετε βραστήρα. Το νερό που βράζει είναι σε θερμοκρασία άνω των 90 βαθμών Κελσίου. Αν δεν έχετε βραστήρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα με νερό, και να πλύνετε με αυτό το νερό τη μάσκα σας.  Καλό θα ήταν να την σιδερώνετε κιόλας αφου στεγνώσει.  Προσοχή ωστόσο, γιατί κάποιες μάσκες δεν σιδερώνονται και από την έξω πλευρά, καθώς κάποιες από την μέσα πλευρά έχουν δίχτυ. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να έχετε αρκετές μάσκες, οι οποίες θα πλένονται στο πλυντήριο.

Μετά το πλύσιμο της υφασμάτινης μάσκας

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι, μετά το πλύσιμο της μάσκας, να απολυμάνετε τα χέρια σας, τον νιπτήρα και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσατε. Φυλάξτε την καθαρή μάσκα σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, την οποία θα έχετε κλείσει καλά, μέχρι να την ξαναφορέσετε.

Όσο για τις χειρουργικές, ο πιο απλός τρόπος είναι να βγάλουμε τη μάσκα στο μπλακόνι και να την αφήσουμε στον αέρα μετά την χρήση για 3-4 ημέρες. Καλό είναι όμως αυτό να συμβεί μόνο μία φορά.

Δείτε ακόμη
Πώς πρέπει να απολυμάνεις τα ψώνια σου από το σούπερ μάρκετ -Το βίντεο που έγινε viral
Πώς θα καθαρίσετε σωστά την υφασμάτινη μάσκα σας χωρίς πλυντήριο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις