Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα Αττική: Όσο πειθαρχούμε, τόσο μειώνεται η πιθανότητα lockdown, λέει ο Βατόπουλος
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα Αττική: Όσο πειθαρχούμε, τόσο μειώνεται η πιθανότητα lockdown, λέει ο Βατόπουλος

Νέα μέτρα Αττική: "Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράνε παντού μάσκες. Να περιορίσουμε την άσκοπη επαφή με πολύ κόσμο" αναφέρει ο καθηγητής.

Νέα μέτρα Αττική: Την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα lockdown επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς στην Αττική σε ισχύ τίθενται από αύριο, Δευτέρα, νέα αυστηρότερα μέτρα για την εργασία, τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε στο “MEGA Σαββατοκύριακο” ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος. Σχετικά με το αν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική θα προκαλέσουν ύφεση στην επιδημία, είπε: “Αυτό είναι το στοίχημα. Να καταφέρουμε να ελαττώσουμε την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται γίνεται για αυτό το σκοπό. Όσο περισσότερα είναι τα μέτρα και όσο περισσότερο ο κόσμος πειθαρχήσει, μειώνεται η πιθανότητα lockdown”.

Αναφορικά με το αν προκρίνει τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, υπογράμμισε ότι “πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πώς μεταδίδεται ο ιός και να λειτουργεί σε κάθε περίσταση ανάλογα. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράνε παντού μάσκες. Να περιορίσουμε την άσκοπη επαφή με πολύ κόσμο. Αν γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει, δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί και οδηγίες”. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες ανησυχεί τους ειδικούς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πύκνωση δρομολογίων.

“Χιλιάδες κρούσματα αν δεν είχαμε πάρει μέτρα”

“Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαμε πάρει μέτρα. Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα, θα είχαμε χιλιάδες κρούσματα. Το ότι έχουμε τον αριθμό που έχουμε τώρα, μπορεί, να θεωρηθεί ‘επιτυχία’” ανέφερε σχετικά με την αποδοτικότητα των μέτρων. Τέλος, μιλώντας για τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία τις πρώτες μέρες, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μολύνσεις που έγιναν εντός των σχολείων. “Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν περισσότερες αίθουσες και μικρότερα τμήματα. Άρα ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν” πρόσθεσε. “Και ο Covid-19 να φύγει, μπορεί να έρθει κάτι άλλο σε δύο-τρία χρόνια. Πρέπει να μπει στη ζωή μας ένας τρόπος υγιεινής, που περιλαμβάνει και τη μάσκα” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε 10 ημέρες θα κριθεί πώς θα μεταδοθεί ο ιός στην Αθήνα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” στο Open TV, τονίζοντας την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. “Σε δέκα ημέρες θα κριθεί πώς θα μεταδοθεί ο ιός στο Δήμο της Αθήνας. Πρέπει το 10ήμερο αυτό να μπλοκάρουν τον ιό” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε ωράριο, τηλεργασία.

“Όσοι έχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ” ανέφερε και προσέθεσε: “Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τις μάσκες των νοσοκομείων -που είναι οι καλύτερες- μειώνεται η μετάδοση”. “Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία λέγαμε οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε στοιχεία προηγούμενων επιδημιών ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και αποδείχτηκε σωστά” κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις