Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/9: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/9: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/9: 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - Στους 338 ο συνολικός αριθμός των θανάτων - 33 νέα κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/9: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός: Στους 338 οι νεκροί στη χώρα μας

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του εξαιτίας των επιπλοκών του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε ένας 55χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο «Σωτηρία», ενώ το πρωί «έφυγαν» από τη ζωή ακόμη τρεις συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 84χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», από τις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς και μια 88χρονη, η οποία νοσηλευόταν από τις 17 Σεπτεμβρίου σε απλή κλίνη στο ίδιο νοσοκομείο. Μια 74χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε κλίνη ΜΕΘ κατέληξε στις 02.00 τα ξημερώματα στο ΑΧΕΠΑ. Και οι δύο γυναίκες έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι η επίπτωση της επιστροφής των παραθεριστών, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς οι νέοι και ασυμπτωματικοί που επέστρεψαν από τους καλοκαιρινούς προορισμούς, μετέδωσαν τη νόσο στους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση

Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική δείχνει ότι πολύ σύντομα οι αντοχές του συστήματος Υγείας, θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σημαντικά. Πολύ περισσότερο δε, που -σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη- θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 έως 30 ημέρες για να επιδράσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική για να επιφέρουν πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Σε αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι συνήθως παρατεταμένη.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με την διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική – και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- αποτυπώνεται όχι μόνο στον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αλλά και στο αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει λίστα αναμονής για ΜΕΘ, η οποία αριθμεί περίπου 10 με 15 διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες: “Σε λίγες ημέρες θα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, γιατί τα εν λόγω νοσοκομεία αναφοράς έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση περιστατικών κορωνοϊού”, τονίζουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως αναφέρει, σύντομα θα χρειαστεί να μετατραπούν σε ΜΕΘ κορωνοϊού, άλλα τμήματα των νοσοκομείων. “Είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασθενείς να μετατραπούν καρδιολογικές μονάδες, χειρουργικές αίθουσες, γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις